Buletin agrometeorologic pentru perioada 26 septembrie – 1 octombrie 2014

Facebook
Twitter

Pe ansamblu, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie 2014 va predomina o vreme normală sub aspect termic în majoritatea regiunilor agricole, cu amplitudini termice ridicate între zi și noapte.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8…19°C, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 14…23°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 2…14°C, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 13…24 °C, optime desfăşurării fazelor de vegetaţie la culturile semănate până la această dată, precum şi continuării însămânţărilor de toamnă.

Se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. La începutul intervalului, precipitaţiile vor fi mai frecvente în sudul ţării, unde local vor fi posibile cantităţi de apă semnificative din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, îndeosebi în Oltenia, Banat, Maramureş, pe suprafeţe extinse din Crişana, Transilvania şi vestul Munteniei. În sud-estul, estul şi local în sudul, centrul şi vestul ţării se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele fiziologice ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, în zonele depresionare, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă se vor putea desfăşura uşor mai lent.

La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.

Porumbul va parcurge predominant maturitatea deplină (60-100%) şi recoltarea, pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Sfecla de zahăr va parcurge acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, iar cartoful, uscarea vrejilor şi recoltarea.

Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua fazele de coacere a rodului, maturarea lemnului, recoltarea fructelor/boabelor, precum şi îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.

La culturile de toamnă (rapiţă, orz) însămânţate în epoca optimă se vor înregistra germinarea-răsărirea (20-100%) şi apariţia primelor frunze, continuându-se totodată lucrările de semănat.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ şi semănat se vor desfășura în condiţii bune.

Recomandări de specialitate:

  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea arăturilor adânci de toamnă în stratul de sol 0-20 cm/ogor
  • Pregătirea terenurilor şi semănatul culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE