În perioada 11-17 octombrie 2014 va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole, potrivit prognozei agrometeorologice realizată de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 10…22°C, la nivelul întregului teritoriu, abaterile termice pozitive fiind de 1…10°C. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 17…27°C, la scara întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului se va situa între 2…16°C, în aproape toate regiunile, cele mai scăzute valori înregistrându-se în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 12…24°C, limite favorabile desfăşurării fazelor de vegetaţie la speciile de toamnă deja înfiinţate şi continuării lucrărilor de semănat la grâul de toamnă.

Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată țara.

Caracteristici agrometeorologice

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în Oltenia, Banat, Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei, nordul, vestul şi local în centrul Transilvaniei, vestul şi nord-vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei şi sud-estul Dobrogei.

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Moldova, Muntenia, Transilvania, izolat în nord-vestul Crişanei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va imprima ritmuri normale de vegetație la speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, pe suprafeţele agricole cu deficite ridicate de apă în sol, procesele biologice ale plantelor se vor desfăşura mai lent.

Rapiţa înființată în perioada optimă va înregistra germinarea (80-100%) şi răsărirea (10-100%), mai avansate fiind culturile din jumătatea de sud a ţării unde se va continua înfrunzirea (3-6 frunze).

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-20%).

De asemenea se vor continua lucrările de însămânţare în perioada optimă (15 septembrie-20 octombrie), pentru ca plantele să poată beneficia de resurse termice necesare parcurgerii proceselor de călire şi vernalizare.

Cultura de porumb îşi va definitiva maturitatea deplină (90-100%), extinzându-se și chiar finalizându-se lucrările de recoltare, în majoritatea regiunilor agricole.

La sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură vor predomina maturitatea tehnologică şi recoltarea, iar la cultura de cartof din centrul ţării se vor definitiva lucrările de recoltare.

Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea rodului/lemnului, îngălbenirea și căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive.

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi optime desfăşurării lucrărilor agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare).

Recomandări de specialitate:

  • Continuarea şi chiar finalizarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare ale produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
  • Urgentarea pregătirii patului germinativ şi semănatul culturilor de toamnă în epoca optimă;
  • Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.