floarea soarelui

Buletin agrometeorologic pentru perioada 9-15 septembrie 2014

Facebook
Twitter

Pentru perioada 9-15 septembrie 2014, Administrația Națională de Meteorologie prognozează ploi locale, izolat cu caracter de aversă, reduse cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.

Caracteristici meteorologice

În acest interval, 9-15 septembrie 2014, va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14…26°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 24…32°C, în toate regiunile agricole ale ţării. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 4…20°C, în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 17…28°C, favorabilă continuării lucrărilor de semănat la culturile din prima epocă, precum şi parcurgerii fazelor de germinare şi răsărire la speciile de toamnă înfiinţate până în prezent.

Caracteristici agrometeorologice

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, îndeosebi în cea mai mare parte a Olteniei, vestul şi local în nordul Munteniei, izolat în nordul şi centrul Transilvaniei. Pe suprafeţe agricole extinse din centrul şi sudul Olteniei se vor semnala excese de umiditate în sol. În Dobrogea, Banat, Crişana, Maramureş, Moldova, cea mai mare parte a Munteniei şi Transilvaniei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative, atât la culturile prăşitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui), cât şi la speciile pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în aproape toată ţara, exceptând suprafeţele agricole unde se menţin deficite ridicate de umiditate în sol, unde acestea vor fi în continuare stânjenite.

La floarea-soarelui în regim neirigat va fi posibilă definitivarea maturităţii în ceară (100%), continuându-se totodată maturitea deplină (10-100%) şi recoltarea, pe aproape întreg teritoriul agricol.

În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, porumbul se va afla la maturitatea ceară (60-100%) şi deplină (30-100%), extinzându-se suprafeţele agricole în curs de recoltare.

Cultura de sfeclă de zahăr din principalele bazine de cultură va parcurge îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zaharului în rădăcină, iar cartoful, veştejirea vrejilor şi recoltarea.

Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua coacerea fructelor/boabelor, lemnului şi acumularea zahărului, iar soiurile aflate la maturitatea de consum se vor recolta în continuare.

La cultura de rapiţă şi orz de toamnă se vor extinde suprafeţele însămânţate, iar la cele înfiinţate până în prezent se vor putea înregistra fazele incipiente de vegetaţie (germinare şi răsărire), precum şi apariţia primelor frunze, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Lucrările agricole de toamnă (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, precum şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturii de rapiţă) se vor efectua în general normal.

Recomandări de specialitate:

  1. Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
  2. Efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul 0-20 cm (ogor);
  3. În zonele unde se menţin deficite de umiditate în sol se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului, în scopul conservării apei în sol;
  4. Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
  5. Lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE