Buletin agrometeorologic pentru perioada 30 octombrie-5 noiembrie 2014

Facebook
Twitter

Intervalul 30 octombrie-5 noiembrie 2014 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în majoritatea regiunilor agricole, potrivit buletinului agrometeorologic realizat de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 0…12°C în aproape toată ţara, valori apropiate de mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului se va situa între 6…15°C, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între -6…7°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, local fiind condiţii de producere a brumei şi a înghețului la suprafața solului.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 4…12°C, limite favorabile desfăşurării proceselor vegetative la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă însămânţate în epoca optimă, la nivelul întregii ţări.

Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. Local, în zonele joase de câmpie se va semnala ceaţă, izolat asociată cu burniţă.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grȃului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi local puternică), se vor înregistra pe suprafeţe extinse din Dobrogea, estul şi sudul Munteniei, sudul şi estul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele fiziologice ale culturilor de toamnă vor evolua în general normal în aproape toate regiunile agricole şi uşor mai lent în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării. Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în cea mai mare parte a teritoriului, iar în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol din sud-estul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta în continuare medie şi slabă.

În funcţie de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla predominant la germinare (50-100%), răsărire (20-100%) şi apariția frunzei a treia (10-80%), mai avansate fiind culturile din sudul şi estul ţării aflate la înfrunzire (3-5 frunze).

Fenologic, rapiţa va parcurge fazele de germinare (80-100%) şi răsărire (40-100%), precum şi dezvoltarea aparatului foliar (4-14 frunze).

Sfecla de zahăr din centrul țării se va recolta pe ultimele suprafețe.

La pomii fructiferi se vor continua fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi finalizarea recoltarii la varietăţile tardive.

Ȋn toate plantaţiile, viţa de vie va înregistra maturarea coardelor, colorarea și căderea fiziologică a frunzelor.

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, fertilizări etc.).

Recomandări de specialitate:

  • Finalizarea semănatului la grâul de toamnă;
  • Efectuarea arăturilor pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile înființate în epoca optimă.
  • Lucrări de întreţinere în vii şi livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE