Buletin agrometeorologic pentru perioada 23-26 septembrie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Regimul termic al aerului în intervalul 23-26 septembrie 2014 va fi în general normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, potrivit buletinului agrometeorologic realizat de ANM.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 10…21°C, limite apropiate de normele climatologice, în majoritatea regiunilor. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 15…27°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între 2…18°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 14…25°C, favorabile continuării însămânţărilor de toamnă şi desfăşurării fazelor de germinare, răsărire la cele semănate până în prezent.

Sub aspect pluviometric se prognozează ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, în primele zile ale perioadei se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate, îndeosebi în zonele vestice, nordice şi centrale.

Caracteristici agrometeorologice

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate se va menţine la valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea regiunilor agricole. În vestul, sud-vestul şi local în sudul şi centrul ţării, gradul de aprovizionare cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de coacere şi maturare la speciile prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura lent, îndeosebi pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică. La culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate în epoca optimă, ritmurile de vegetaţie vor evolua în condiţii bune, îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Floarea-soarelui va parcurge maturitatea deplină (80-100%) la nivelul întregii ţări, totodată extinzându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare.

La cultura de porumb se va definitiva maturitatea în ceară (100%), plantele aflându-se predominant în faza de maturitate deplină (10-100%), în toate zonele agricole. De asemenea, se vor continua lucrările de recoltare la hibrizii timpurii şi extratimpurii.

În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică (30-100%), iar cartoful ajuns la maturitatea deplină se va recolta în continuare.

Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în fazele de acumulare a zaharurilor, maturarea rodului/lemnului, precum şi recoltarea la soiurile timpurii, în cea mai mare parte a plantaţiilor.

La rapiţa şi orzul de toamnă înfiinţate în perioada optimă se vor semnala fazele de germinare-răsărire (10-100%), extinzându-se suprafeţele însămânţate, în majoritatea regiunilor agricole.

Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, pregătirea patului germinativ, semănat) se vor desfăşura normal, acestea fiind întrerupte temporar, doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
  • Continuarea lucrărilor de arat în stratul de sol 0-20 cm/ogor;
  • Pregătirea terenurilor şi însămânţarea culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu de toamnă) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE