Buletin agrometeorologic pentru perioada 4-10 noiembrie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada 4-10 noiembrie 2014 se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 2…19°C, mai ridicată cu 1…9°C comparativ cu mediile multianuale, în aproape toată ţara. Temperatura maximă a aerului se va situa între 10…23°C, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 0…14°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, posibil mai scăzută în depresiunile din estul Transilvaniei (-6…-1°C), unde local vor fi condiţii de producere a brumei şi a îngheţului la suprafaţa solului. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 5…20°C, limite favorabile desfăşurării proceselor vegetative la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă însămânţate în epoca optimă, la nivelul întregii ţări.

Se întrevăd ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă), se vor înregistra pe suprafeţe extinse din nordul şi centrul Dobrogei, nord-estul Munteniei, sudul, estul şi vestul Moldovei şi sud-vestul Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole  

Procesele fiziologice ale culturilor de toamnă vor evolua în general normal în aproape toate regiunile agricole şi uşor mai lent în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării. Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în cea mai mare parte a teritoriului, iar în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol din sud-estul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta în continuare medie şi slabă.

Funcţie de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla predominant la germinare (50-100%), răsărire (20-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-80%), mai avansate fiind culturile din sudul şi estul ţării aflate la înfrunzire (3-5 frunze).

Fenologic, rapiţa va parcurge fazele de germinare (80-100%) şi răsărire (40-100%), precum şi dezvoltarea aparatului foliar (4-14 frunze).

Sfecla de zahăr din centrul ţării se va recolta pe ultimele suprafeţe.

La pomii fructiferi se vor continua fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi finalizarea recoltării la varietăţile tardive.

În toate plantaţiile, viţa de vie va înregistra maturarea coardelor, colorarea şi căderea fiziologică a frunzelor.

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, fertilizări etc.).

Recomandări de specialitate:

  • Finalizarea semănatului la grâul de toamnă;
  • Efectuarea arăturilor pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile înfiinţate în epoca optimă;
  • Lucrări de întreţinere în vii şi livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE