Buletin agrometeorologic pentru perioada 2-8 septembrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ritmurile de creştere, coacere şi maturare, atât la culturile prăşitoare, cât şi la speciile pomi-viticole vor evolua în general normal în cea mai mare parte a ţării, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, dar instabilă, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 16…28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 22…33°C, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului se va situa între 8…22°C, în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată îndeosebi în jumătatea de sud a ţării şi se va manifesta ploi cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi local de căderi de grindină. De asemenea, în primele zile ale perioadei, cantităţile de apă pot depăşi 15…20 l/mp şi izolat, 30 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. În Dobrogea, Maramureş, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, Crişanei, sud-vestul şi local în nordul Transilvaniei, sud-estul Olteniei, se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Pe suprafeţe extinse din sud-estul, sudul, estul şi vestul ţării, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, atât la culturile prăşitoare, cât şi la speciile pomi-viticole, ritmurile de creştere, coacere şi maturare vor evolua în general normal în cea mai mare parte a ţării, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui în regim neirigat se va afla în fazele de maturitate ceară (70-100%) şi maturitate deplină (50-100%), continuându-se totodată lucrările de recoltare în jumătatea de sud a ţării.

Cultura de porumb îşi va continua maturitatea în lapte (60-100%), aflându-se predominant în fazele de maturitate ceară (30-100%) şi deplină (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării. Izolat, la hibrizii extratimpurii şi timpurii din sudul ţării semănaţi în epoca optimă va fi posibilă declanşarea recoltării.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor semnala procesele de îngroşare a rădăcinilor şi acumulare a zahărului, iar la cartof, creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, precum şi recoltarea la soiurile de vară ajunse la maturitatea tehnologică.

Pomii fructiferi se vor afla la creşterea şi maturarea fructelor, iar la soiurile de sezon se vor continua lucrările de recoltare.

În majoritatea podgoriilor, viţa de vie va parcurge creşterea şi coacerea boabelor, iar la soiurile timpurii de masă, recoltarea eşalonată, în funcţie de atingerea maturităţii de consum.

Condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole de sezon în zilele fără precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor în vederea însămânţărilor de toamnă, îndeosebi pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;
  • Efectuarea lucrărilor de recoltare la produsele agricole de sezon.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE