Ceapa românească, vedeta târgurilor organizate pentru producătorii din toată țara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În vreme ce rafturile marilor magazine sunt invadate de ceapă din import, autoritățile din localitățile cu tradiție în cultivarea cepei au pus pe roate festivaluri menite să atragă mai mulți potențiali clienți, dar și turiști.

La Pericei există un monument dedicat cepei, iar cu ocazia „Festivalului Cepei” va fi realizată sâmbăta viitoare o hartă uriașă din ceapă a satului din județul Sălaj.

„Ne propunem în acest an să facem pe stadionul din centrul de comună o hartă a satului din ceapă. Harta va fi realizată sâmbătă, în prima zi a festivalului”, a declarat, pentru Agerpres, Boncidai Csaba, primarul comunei Pericei.

Din programul „Festivalului Cepei” nu lipsesc nici concursurile de gătit-gastronomie cu și din ceapă, dar și târgul de ceapă și legume cultivate în Pericei. „Festivalul Cepei” va continua duminică, 7 septembrie, cu un program popular artistic și concerte, jocuri de artificii și bal în aer liber, scrie Agerpres. Tot duminică va fi dezvelit un monument dedicat pompierilor voluntari din comună, la aniversarea a 100 de ani a Serviciului Voluntar din Pericei.

În anul 2007 ceapa de Pericei a devenit un brand și a intrat în Cartea Recordurilor. În sat s-a ridicat un monument dedicat cepei și tot acolo localnicii au împletit cea mai lungă cunună de ceapă din lume, de 4.527 de metri. În localitatea precizată, cultivarea cepei este o tradiție moștenită din tată în fiu, atestată de aproximativ 850 de ani. Anual, la Pericei, se produc sute de tone de ceapă, care se comercializează nu doar în țară ci și în străinătate, în țări precum Ungaria, Germania și Austria.

De asemenea, ceapa românească este motiv de mândrie și pentru locuitorii din alte zone ale țării. Anul acesta, pe 16 august a debutat prima ediție a „Festivalului cepei” de la Suseni, județul Mureș. Iniţiativa îi aparţine primarului Mircea Mariş care a dorit să promoveze un simbol al locului, ceapa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE