AFIR, despre suspiciunile de fraudă cu fonduri europene de la Brașov: Am informat DNA și DLAF și am aplicat sancțiunile legale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a precizat, într-un comunicat, că a efectuat propriile verificări în legătură cu cazul de la Oficiul județean Brașov anchetat acum de Direcția Națională Anticorupție (DNA) și că a transmis rapoartele de control atât către DNA, cât și către Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF) în urmă cu câteva luni.

„AFIR, prin departamentele de specialitate, a întocmit două rapoarte de control încă din data de 25.04.2014, pentru SC ANDRASEL SPACO 2011 SRL și SC CASIOPEIA SPACO SRL și în data de 06.06.2014, pentru SC ROMAGRAFEED 2009 SRL si SC ROMAGRA OTIS SRL. În urma controalelor efectuate, AFIR a constatat suspiciuni de fraudă cu privire la modul de obținere a finanțării si de implementare a proiectelor, drept pentru care, în conformitate cu prevederile OUG nr. 66/2011 (privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora aprobată prin Legea nr. 142/ 2012, cu modificările şi completările ulterioare), au fost întocmite rapoartele de control care au fost transmise atât Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF), cât și Direcției Naționale Anticorupție (DNA)”, a informat AFIR.

Totodată, AFIR a emis decizii de instituire a măsurilor asiguratorii asupra întregii sume decontate beneficiarilor în data de 28.04.2014 pentru SC ANDRASEL SPACO 2011 SRL și SC CASIOPEIA SPACO SRL și în data de 12.06.2014 pentru SC ROMAGRAFEED 2009 SRL și SC ROMAGRA OTIS SRL.

„Aceste decizii au fost comunicate organelor fiscale competente în vederea punerii în aplicare, conform legii”, se mai precizează în documentul citat.

De asemenea, AFIR a constatat deficiențe în modul de instrumentare a diverselor etape de obținere a finanțării și de implementare a proiectelor, săvârșite de către personalul OJFIR Brașov.

„În acest sens au fost demarate procedurile pentru verificarea modului de îndeplinire de către personalul AFIR a atribuțiilor de serviciu și au fost aplicate sancțiuni conform prevederilor legale în vigoare. Cercetările interne desfășurate de AFIR, în limitele competențelor legale, au vizat respectarea procedurilor de lucru de către personalul AFIR implicat în analizarea suspiciunii de creare a condițiilor artificiale necesare pentru a beneficia de finanțare pentru proiectele beneficiarilor menționați”, se mai arată în comunicatul emis de AFIR.

Ieri, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, DNA a efectuat 27 percheziții domiciliare în locații situate în judeţul Braşov, din care una la sediul Oficiului pentru Dezvoltare Rurală din Braşov. Un inspector al Direcției de Control Antifraudă din cadrul AFIR, fosta Agenție de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) a fost audiat la DNA, în legătura cu presupusa favorizare a doi oameni de afaceri. Prejudiciul s-ar ridica la aproximativ 3 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE