Prognoza agrometeorologică: posibile ploi locale în majoritatea regiunilor agricole pentru perioada 30 august – 05 septembrie 2014

Facebook
Twitter

Intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general normală, pe întreg teritoriul agricol al ţării, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 16-25°C, apropiată de mediile multianuale, în toate zonele de cultură. 

Temperatura maximă a aerului va oscila între 23-30°C, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului se va situa între 9-20°C, în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. Sunt posibile ploi locale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole.

Caracteristici agrometeorologice 

În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregista în Dobrogea, Maramureş, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, sud- estul Olteniei, nord-vestul Crişanei, sud-vestul şi izolat în nordul Transilvaniei.

 Starea de vegetaţie a culturilor agricole 

Pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, atât la culturile prăşitoare, cât şi la speciile pomi-viticole, ritmurile de creştere, coacere şi maturare vor evolua în general normal în cea mai mare parte a ţării, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui în regim neirigat se va afla în fazele de maturitate ceară (70-100%) şi maturitate deplină (50-100%), continuându-se totodată lucrările de recoltare în jumătatea de sud a ţării.

Cultura de porumb îşi va continua maturitatea în lapte (60-100%), aflându-se predominant în fazele de maturitate ceară (30-100%) şi deplină (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării. Izolat, la hibrizii extratimpurii şi timpurii din sudul ţării semănaţi în epoca optimă va fi posibilă declanşarea recoltării.  În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor semnala procesele de îngroşare a rădăcinilor şi acumulare a zahărului, iar la cartof, creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, precum şi recoltarea la soiurile de vară ajunse la maturitatea tehnologică.  Pomii fructiferi se vor afla la creşterea şi maturarea fructelor, iar la soiurile de sezon se vor continua lucrările de recoltare.  În majoritatea podgoriilor, viţa de vie va parcurge creşterea şi coacerea boabelor, iar la soiurile timpurii de masă, recoltarea eşalonată, în funcţie de atingerea maturităţii de consum. Condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole de sezon în zilele fără precipitaţii.

 Recomandările specialiștilor pentru perioada 30 august – 05 septembrie 2014

  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor în vederea însămânţărilor de toamnă, îndeosebi pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;
  • Efectuarea lucrărilor de recoltare la produsele agricole de sezon.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE