PAC 2014-2020: Phil Hogan în fața reformelor privind cadrul financiar multianual al UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

PAC 2014-2020. Viitorul comisar european pentru agricultură, irlandezul Phil Hogan are ca prioritate, pentru mandatul acestuia la agricultura UE, renegocierea cadrului financiar multianual al UE (CFM) pentru perioada de după 2020 (durata acestei rămâne să fie decisă, dar intervalul cuprins trebuie să fie cu o durată de cel puțin cinci ani).

Pentru actualul CFM, Comisia a înaintat propunerea către Consiliu și Parlament în iunie 2011, dar după ce nu s-a reușit să se ajungă la un acord în cadrul reuniunii Consiliului European din noiembrie 2012, în cele din urmă s-a adoptat o poziție  comună, în februarie 2013

În acest fel, s-a asigurat suficient timp pentru Consiliul UE și Parlamentul UE în vederea adoptării unei viziune comune până în iulie 2013, perioadă în care Parlamentul UE a dat acordul pentru noul cadru financiar multianual care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014.

PAC 2014-2020. Mandatul actualului Parlament expiră în luna mai 2019, iar un noul Parlament va fi constituit după alegerile de la 1 iulie 2019

Astfel, Parlamentul stabilit în 2019, va trebui să își dea acordul pentru noul CFM, această atribuție nu intră în responsabilitatea Parlamentul UE desemnat pentru actualul mandat.

În orientările sale politice pentru viitoarea Comisie, prezentată în Parlament în luna iulie, președintele Comisiei Juncker părea să meargă mai departe, afirmând că “revizuirea intermediară a cadrului financiar multianual … ar trebui să fie utilizat pentru a orienta bugetul UE în direcția locurilor de muncă, creșterii economice și spre competitivitate”.

În mandatul său, noul comisar pentru Agricultură al UE, Phil Hogan, a identificat în mod specific ca una dintre prioritățile sale în viitorul mandat  “contribuția la revizuirea cadrului financiar multianual 2016 prin identificarea unor modalități de creștere în PAC a locurilor de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate “.

Revizuirea CFM la jumătatea perioadei ar putea oferi, astfel, o oportunitate în ceea ce privește revizuirea reglementărilor PAC, deși este greu să se realizeze reforma PAC 2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE