Minunile Sfântului Nicolae. Tradiții și obiceiuri populare la români

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Copiii cuminți așteaptă ca Moș Nicolae să le pună un cadou în ghetuțe în această noapte. Merele și gutuile tradiționale au fost înlocuite treptat de portocale și mandarine, ciocolată sau jucării cu telecomandă. Dar legenda lui Moș Nicolae spune că, de fapt, darul din vechime ar fi fost mult mai de preț.

Moş Nicolae este iscoada lui Dumnezeu pe lângă Drac, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor. Sfântul Nicolae este grabnic ajutător și copiilor și tinerilor care trec prin examene grele.

De fapt, Moș Nicolae chiar a existat. Este vorba de Nicolae, episcop din Myra, apărător al dreptei credinţe în Iisus. Numele Sfântului Nicolae este format din două cuvinte: nike, „victorie“ (de la nikao, „a învinge“), și laos, „popor“, putându-se tălmăci prin „obștească biruință“.

Născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia), Sfântul Ierarh Nicolae s-a făcut pe sine chip al smereniei și al sărăciei, slujind lui Dumnezeu și semenilor săi nu numai până în ultimul ceas al vieții sale, ci și până astăzi, prin exemplul său. După ce i-au murit părinţii, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor şi a întemeiat mănăstirea Sionului de lângă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim.

Creştinii acelor timpuri au păstrat memoria numeroaselor sale minuni: a readus la viață un corăbier căzut de pe catarg, a vindecat boli incurabile, a oprit, prin rugăciune şi post, furtunii de pe mare. În ultima parte a vieţii s-a retras la mănăstirea ctitorită de el, a Sionului, unde a fost înmormântat la 6 decembrie 352. După opt ani, împăratul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserică, în cartierul Vlaherne, cu hramul numelui său. Ducându-se vestea că din mormântul său izvorăşte mir, creştinii din întreaga lume au făcut pelerinaj, vindecându-se de boli incurabile.

Din veacul al XIX-lea, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se păstrează la Biserica Sf. Gheorghe Noi din Bucureşti, unde se găseşte şi mormântul Sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi. Numeroase biserici din ţară şi mai ales din Ardeal au hramul Sfântului Nicolae.

Se spune că într-un sat trăia un nobil sărăcit, care avea trei fete. Când fata cea mare ajunsese la vârsta măritișului, tatăl se gândea că nu are ce zestre să îi dea și că fata nu va găsi un soț bun. Sfântul Nicolae i-ar fi lăsat un săculeț cu aur la ușă. La fel s-a întâmplat și cu fata a doua. Când mezina a ajuns la vremea măritișului, tatăl a început să stea la pândă să vadă cine era binefăcătorul familiei sale. Sfântul Nicolae și-a dat seama și se spune că s-ar fi suit pe acoperiș și a dat drumul săculețului cu aur pe horn. Așa a făcut Moș Nicolae, iar fetele au reuşit să se aşeze la casele lor.

O altă legendă spune că Sfântul Nicolae a ajutat trei sărmane fete din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Acestea ajunseseră la vârsta măritișului, dar pentru că nu aveau zestre, tatăl lor plănuia să le vândă. Sfântul Nicolae a auzit de necazul fecioarelor și, pe furiş, într-o noapte, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reuşit să se mărite curând.

Legendă sau adevăr istoric, cert este că de sute de ani, în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae, iar cei care se roagă Sfântului primesc grabnic ajutor. Se spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care dorm şi sunt cuminţi, lăsându-le în ghete dulciuri şi alte daruri, însă tot el este acela care-i pedepseşte pe cei leneşi şi neascultători, dându-le o nuielușă, care trebuie să fie o ramură de măr. Dacă această nuielușă, pusă în apă, înflorește până la Crăciun, se spune că Sfântul Nicolae a mijlocit pe lângă Dumnezeu iertarea celui pedepsit. În dimineaţa de Sf. Nicolae, copiii cuminţi găsesc daruri în ghetuţe.

Peste 800.000 de români își serbează onomastica pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, cei mai mulți fiind bărbați.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE