Ministrul Oros, despre zvonurile potrivit carora Romania va intra intr-o criza alimentara de proportii

Facebook
Twitter

Romania nu va intra intr-o criza alimentara, cel putin nu in viitorul apropiat, este de parere ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Credinta mea este ca nu ne paste o criza alimentara, cel putin nu in viitorul apropiat. (…) Citesc si eu tot felul de analize FAO care ne semnaleaza ca peste 10 ani sau peste 15 ani sau acum, mai curand, ca a aparut aceasta pandemie Covid, o sa apara si o criza alimentara. Unii pun aceasta criza si pe seama schimbarilor climatice, a fenomenelor extreme care duc la pierderi mari de productie, cum am avut si noi in zona de sud-est a Romaniei, anul trecut, din cauza unei secetei extreme, iar productia de cereale a scazut cu 40%. Dar anul acesta iata ca ne revenim si vremea ne ajuta”, a declarat seful MADR.

Ministrul a vorbit, insa, despre criza carnii de porc cu care se confrunta Romania, inca din anul 2017, pe fondul aparitiei pestei porcine africane, care a cauzat intrarea in faliment a multor exploatatii de profil.

„Astazi de exemplu din 3,6 milioane locuri de cazare porc la ingrasat sunt ocupate 900.000 (…) Productia interna acopera doar 25% din consumul intern, aici avem un minus din cauza pestei porcine africane, Daca ma uit pe balanta comerciala avem o problema si cu legumele. Daca la carnea de porc avem un deficit al balantei comerciale de 620 de milioane de euro anual, la legume avem un deficit de 500 de milioane de euro”, a adaugat ministrul.

Oros a explicat ca aceasta situatie se datoreaza si faptului ca Romania se confrunta cu o problema structurala, respectiv cu t foarte multi fermieri foarte mici si cu o putere mica de negociere. „Ei nu reusesc nici atunci cand isi procura inputurile – seminte, ingrasaminte, pesticide – sa obtina preturi avantajoase, nici atunci cand vor sa isi valorifice productia la preturi foarte bune, astfel incat foarte multi dintre ei nu rezista pe piata. Singura solutie realista si imediata este de a se asocia. Sigur este o reticienta la asociere”, a adaugat oficialul MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE