Criza alimentara ameninta intreaga planeta, insa pentru Romania va fi o povara

Facebook
Twitter

Cu toate ca o criza alimentara ameninta intreaga planeta, pentru Romania acest fenomen va fi o povara mult mai mare.

Deficitul balantei comerciale, care a ajuns la 3 miliarde de euro, si faptul ca importam majoritatea materialului genetic pentru zootehnie, reprezinta un risc cu atat mai mare pentru tara noastra, a explicat Daniel Botanoiu, presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania.

„Riscurile privind criza alimentara nu sunt numai in Romania ci in toata lumea, insa pentru romani va fi o povara!

In situatia particulara in care Romania importa majoritatea materialului genetic din zootehnie, iar deficitul balantei comerciale a atins recordul de circa 3 miliarde euro nu reprezinta decat un risc real.

Nu numai pretul mare al ingrasamintelor duce la cresterea pretului produselor agroalimentare ci si costul tuturor inputurilor.

Citeste si: Ingrijirea gazonului: cand este timpul sa greblati frunzele

Ganditi-va, o tehnologie fara apa ce ar insemna, ce sansa de reusita ar avea?

Sau fara utilizarea erbicidelor, fungicidelor si insecticidelor si cu cantitati reduse de ingrasaminte?”, a declarat pentru AGERPRES Daniel Botanoiu.

Potrivit acestuia, cresterea pretului inputurilor odata cu restrictiile acceptate prin noua Politica Agricola Comuna (PAC) nu vor produce decat majorarea pretului materiilor prime agricole europene, disparitia activitatilor din rural, in special in tarile estice, si o migratie in crestere.

„Vom produce mai putin si mai scump, ceea ce este in dezavantajul consumatorului roman, care nu isi permite cumpararea de produse alimentare mai scumpe cu circa 40%, stiut fiind faptul ca salariile nu au crescut in ultimii doi ani, iar inflatia a ajuns la 8%.

Pretul alimentelor creste si aceasta crestere nu se regaseste in buzunarul producatorilor ci pe intregul lant pana la consumator”, a precizat el.

Botanoiu afirma ca pretul de achizitie al ingrasamintelor azotoase in 2020 a fost de 900 lei, iar in prezent a depasit bariera de 4.000 lei/tona.

La toate acestea se adauga cresterea pretului gazelor naturale cu 40%, a energiei electrice cu 19% si a motorinei cu 21%.

„Sunt cresteri enorme pentru un sector agroalimentar care in cei mai buni ani are un profit de maximum 5%.

Inputurile mai scumpe, lipsa biotehnologiilor, interdictia privind utilizarea pesticidelor, cantitati reduse de ingrasaminte, punerea in practica a eco-schemelor nu duc decat la abandonul fermelor!

Cu plati directe reduse, cu un buget pentru agricultura mai mic si cu pretentii mai mari de mediu si clima nu putem avea decat produse mai putine si mai scumpe.

Sa mananci poate fi un lux in viitor, in special pentru cei cu venituri reduse”, a adaugat seful Asociatiei Fermierilor din Romania.

Ce masuri pot fi luate pentru a evita criza alimentara

In tot acest context, Daniel Botanoiu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a enumerat cateva „masuri urgente”, care ar trebuie luate pentru sprijinirea producatorilor romani si anume: sustinerea exploatatiilor agricole (zootehnie, vegetale, legumicultura, piscicultura) prin scheme de ajutor de stat, sustinerea pretului energiei electrice, gazului, motorinei odata cu implementarea investitiilor pentru asigurarea necesarului de energie in ferme, incurajarea consumului de produse interne si operationalizarea Casei de comert Unirea.

El considera ca este nevoie si de sprijin pentru asigurarea necesarului de material genetic pentru sectoarele aflate in dificultate si de majorarea Rezervei de stat la produsele esentiale.

De asemenea, Botanoiu aminteste ca trebuie finalizat planul national de irigatii, in timp ce producatorii agricoli trebuie sa beneficieze de apa gratuita la SPP (statie de pompare) si sustinerea costului acesteia cu 50% de la SPP la planta.

Nu in ultimul rand, trebuie continuate investitiile in zona montana, dar si sustinerea tanarului fermier, a liceelor agricole si infrastructurii in cercetare si inovare.

Presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania a adaugat ca trebuie sustinuta forta de munca din agricultura prin majorarea salariului pana la 3.000 lei si acordarea unor facilitati similare ca si in cazul sectorului de constructii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE