Ingrijirea gazonului: cand este timpul sa greblati frunzele

Facebook
Twitter

Ingrijirea gazonului. Greblarea frunzelor nu inseamna doar mentinerea unui aspect ingrijit pe gazon. Este, de asemenea, o lucrare de intretinere esentiala pentru sanatatea ierbii.

Un strat gros de frunze poate sufoca iarba si poate bloca fluxul de aer si lumina soarelui. Pe langa aceasta, poate forma o bariera care impiedica apa si nutrientii sa ajunga la sistemul radicular al ierbii.

In plus, un strat gros de iarba poate fi un habitat pentru boli si daunatori. Daca este lasata sub un strat de frunze toata iarna, iarba ta s-ar putea sa nu revina la fel de sanatoasa sau deloc primavara.

Ingrijirea gazonului: 7 moduri de a economisi timp in gradina ta

Ca sa stabilesti cat timp pot sta frunzele pe iarba fara sa o afecteze, trebuie sa tii cont de cateva aspecte. Chiar daca trebuie avuti in vedere mai multi factori, multi specifici, exista un ghid general care va functiona in majoritatea cazurilor.

Majoritatea expertilor in gazon sunt de parere ca nu trebuie sa lasati frunzele sa stea pe iarba mai mult de trei sau patru zile. Ca sa decideti cand trebuie sa greblati pentru ingrijirea gazonului, trebuie sa va ganditi la o serie de factori.

Daca exista un strat deosebit de gros de frunze care a cazut pe iarba, probabil ca nu ar trebui sa treaca trei zile inainte de a grebla. De asemenea, daca frunzele sunt foarte umede si stau lipite, ar trebui sa le greblati de urgenta.

Lasand acest strat gros de frunze ude pe gazon, riscati ca iarba sa fie inabusita.

In plus, trebuie sa luati in considerare si cantitatea totala de frunze care anticipati ca va cadea in curte pe tot parcursul sezonului. De exemplu, curtile mari, cu o multime de copaci din specia foioaselor, reprezinta o provocare mai mare de curatare decat alte curti.

In acest caz, s-ar putea sa trebuiasca sa greblati zilnic sau la doua zile. Asa va veti asigura ca nu ramaneti in urma cu indepartarea frunzelor.

Daca frunzele sunt rare pe gazonul vostru si nu sunt umede, probabil ca puteti scapa fara a grebla timp de o saptamana sau mai mult. Doar cateva frunze imprastiate pe iarba, in general, nu-i vor dauna.

Ingrijirea gazonului: utilizarea diferitelor echipamente pentru curatarea frunzelor

Un alt factor care va poate influenta decizia cu privire la momentul in care sa greblati frunzele este echipamentul de indepartare a frunzelor. De exemplu, daca utilizati o suflanta de frunze, s-ar putea sa amanati un pic mai mult decat daca ar trebui sa greblati.

Acest lucru este generat de faptul ca veti putea in continuare sa faceti o treaba mai grea rapid, comparativ cu greblarea.

Totodata, daca e vorba de cateva frunze rasfirate, puteti folosi o masina care si toaca frunzele greblate in bucati mici. Aceste bucati isi fac apoi drum in jos prin firele de iarba si nu sunt vizibile.

In plus, aceasta tehnica de intretinerea gazonului poate imbunatati solul, care la randul sau poate imbunatati sanatatea si aspectul ierbii tale. Poti afla AICI mai multe informatii despre tehnicile folosite in agricultura biointensiva.

Cu toate acestea, daca aveti multe frunze, aceasta tehnica este contraindicata pentru intretinerea gazonului. Un strat gros de frunze tocate va sufoca iarba.

Pentru rezultate optime, firele de iarba ar trebui sa fie in continuare vizibile si sa stea vertical dupa mulcire. Daca nu sunt, aveti prea mult mulci de frunze pe gazon si va trebui sa il redistribuiti cu grebla sau cu o suflanta de frunze.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE