Ingrijirea periodica este secretul unui gazon frumos. Un gradinar va cosi gazonul de aproximativ 30 de ori pe an si va petrece in jur de patru ore pe saptamana avand grija de gradina. Satisfactiile sunt pe masura muncii, gradinaritul fiind una dintre activitatile care contribuie la imbunatatirea starii de spirit.
De ce ar trebui sa plantezi gazon in curte? Acesta actioneaza ca un imens aparat de aer conditionat, contribuind la racirea locuintei, elibereaza o cantitate mare de oxigen si capteaza tone de murdarie si praf, ceea ce iti va permite sa respiri un aer mai curat. In plus, este o alegere excelenta daca iti doresti o gradina verde. Iata cateva trucuri care ti-ar putea fi de folos:
1. Regleaza inaltimea gazonului
Primul tuns al gazonului trebuie realizat cand firul ierbii atinge 10 centimetri. Niciodata gazonul nu trebuie taiat sub 5 centimetri. Pentru un gazon sanatos, este recomandata o inaltime intre 6 si 9 centimetri. Desi unii specialisti recomandata diferite inaltimi in functie de anotimp, expertii moderni considera ca inaltimea gazonului ar trebui sa fie la fel pe tot parcursul anului.
Pentru ingrijirea si intretinerea gazonului trebuie sa ai instrumentele potrivite. Daca gradina ta are o suprafata neregulata, pe alocuri foarte ingustă si terenul nu este unul neted, alege sa folosesti motocoase, mult mai potrivite decat masinile de tuns iarba clasice.
Cand cosesti gazonul, este indicat sa tai doar o treime din lungimea ierbii. Vara, cosirea devine mult mai frecventa din cauza temperaturilor ridicate care favorizeaza cresterea ierbii.
2. Alege momentul potrivit pentru ingrijirea gazonului
Cele mai bune momente pentru irigarea gazonului sunt dimineata devreme si seara tarziu, astfel incat apa sa fie distribuita uniform (fara posibilitatea de evaporare cauzata de temperaturile ridicate). In functie de anotimp, gazonul ar trebui udat zilnic sau o data la doua zile. Vara, gazonul are nevoie de mai multa apa pentru a se mentine sanatos.
Totodata, nu este recomandata cosirea atunci cand solul este umed. Acest lucru poate duce la deteriorarea gazonului si poate preveni cresterea sanatoasa in viitor. Firul ierbii este vulnerabil cand temperaturile sunt ridicate, de aceea trebuie evitata cosirea in mijlocul zilei, cand este foarte cald.
3. Aereaza gazonul
Aerarea gazonului este un pas important pentru a obtine o peluza verde si bine ingrijita. Acest proces permite o mai buna penetrare a aerului si apei in zona radacinoasa a gazonului, un pas important pentru obtinerea nutrientilor de crestere. Aerarea se realizeaza prin crearea unor mici gauri la nivelul solului – pentru decompactarea acestuia. Acest proces ar trebui realizat o data sau de doua ori pe an.
4. Fertilizeaza gazonul
Fertilizarea gazonului este un proces care ar trebui facut o data la doua luni, cand iarba este uscata. Alege un ingrasamant cu eliberare rapida si cu eliberare lenta. De asemenea, este important ca printre nutrienti sa se gaseasca azotul. Ingrasamintele obtinute din produse animale sau vegetale se descompun in proteine si carbohidrati, care sunt surse nutritive pentru viermii si microbii de pe gazon. Astfel, vei avea un sol bine aerat. De asemenea, ingrasamintele organice sunt mai putin susceptibile de a distruge gazonul, spre deosebire de cele sintetice.
5. Ține cont de tipul de sol
Solul este important pentru a obtine o gradina verde. Inca din momentul plantarii gazonului, trebuie sa ai in vedere tipul de sol din zona in care locuiesti, respectiv care este pH-ul. Curatarea, nivelarea si fertilizarea terenului sunt pasi importanti inainte de plantarea gazonului.
In plus, este bine sa tii cont de perioada in care plantezi gazonul. Astfel, daca alegi primavara pentru insamantare, trebuie sa stii ca cele mai potrivite luni sunt aprilie si mai. Cea mai buna perioada pentru semanarea gazonului este insa toamna, deoarece buruienile nu invadeaza peluza la fel de mult ca in timpul primaverii.
Sa te bucuri de un spatiu verde langa casa nu este deloc dificil, trebuie doar sa iti creezi un program de gradinarit pe care sa-l respecti indiferent de anotimp.