Ce echipamente sunt necesare pentru ingrijirea corecta a unei livezi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Alaturi de soare, pamant si apa, in mana pomicultorului, uneltele potrivite sunt o alta sursa de energie si garantia unui rod bogat. De la intrarea in vegetatie, la flori si apoi la rod, interventia omului este permanent necesara pentru ca livada sa fie corect si eficient ingrijita.

Toaletarea corecta a pomilor

Munca nu se termina niciodata in livada, iar una dintre principalele operatiuni se refera la taierile si toaletarea pomilor. 

Fierastraiele electrice si accesoriile acestora sunt foarte usor de folosit si transforma intretinerea livezii intr-un proces rapid si spornic. Greutatea redusa a acestora ofera confort la utilizare si o mare precizie in executie, evitandu-se astfel leziunile pomilor, ce pot favoriza aparitia si dezvoltarea bolilor, in special a celor de natura fungica. Extrem de fiabile si durabile, acestea nu fac zgomot si nu produc noxe. 

Un astfel de echipament permite, totodata, accesul comod la toate ramurile, ceea ce poate reprezenta un pas important pentru obtinerea unor recolte bogate, pentru ca, odata ce taierile au fost realizate corect, lumina patrunde uniform si faciliteaza dezvoltarea frunzelor, florilor si a fructelor. 

Fie ca este vorba despre taierile menite sa elimine ramurile uscate sau bolnave, pentru prevenirea imbolnavirilor, si sa ajute la formarea coroanei, fie ca ne referim la taierile de regenerare, corectare si rodire, o livada este mult mai usor de ingrijit daca folosesti anumite modele de fierastraie electrice si accesorii, tocmai pentru ca te ajuta sa faci taieturi curate, fine si netede cu precizie, fiind astfel o garantie pentru lucrari temeinice.

Cum se formeaza coroana pomilor fructiferi

Aceasta este o etapa esentiala, mai ales in livezile tinere. Trebuie indepartate ramurile intercalate, cele care s-au uscat sau care sunt firave ori dezvoltate insuficient, pe de o parte, pentru a stimula aparitia celor noi si viguroase, si pe de alta, pentru a „indemna” pomul sa formeze o coroana care sa sustina o productie buna de fructe. 

Aceste taieri sunt executate de fiecare data cand este necesar, pe parcursul perioadei de vegetatie, iar fierastraiele electrice sunt instrumentul ideal pentru ca solicita efort minim din partea lucratorilor si aduc beneficiul unui randament maxim. 

Formarea coroanei implica si taierile de rodire. Aceste lucrari se realizeaza in perioada repausului vegetal, in zilele mai calduroase, dupa ce frunzele au cazut. Dupa realizarea lucrarilor de taiere, ramura asupra careia s-a intervenit trebuie tratata cu vopsea pe baza de ulei vegetal sau mastic, care au scopul de a ajuta la refacere.

Stropitul livezii

O livada are nevoie de stropiri periodice. Unele sunt destinate preventiei, altele au ca scop combaterea agentilor patogeni ce pot provoca infectii fungice, bacteriene sau virale, ori a daunatorilor si buruienilor. Soiurile bine alese, astfel incat sa fie adaptate la conditiile de clima ale regiunii, sunt cele mai bune optiuni, pentru ca au un grad ridicat de rezistenta, in mod natural. Dar, atacurile daunatorilor pot sa apara oricand.

Pentru o livada, un aparat manual pentru stropit este o solutie buna, dat fiind faptul ca se poate actiona punctual, acolo unde este nevoie. Printre cele mai bune sunt cele cu rezervoare medii, relativ simplu de dus in spate. Acesta pot fi utilizate pentru aplicarea fungicidelor, insecticidelor si erbicidelor, intr-un timp relativ scurt si fara prea mare efort.

Cum se protejeaza pomii 

De la necesitatea de protejare a florilor, in noptile de primavara mai reci, pana la asigurarea  tulpinilor impotriva rozatoarelor, iarna sau la exemplarele tinere, masurile prin care pomii pot fi aparati sunt multiple si sunt utilizate in functie de nevoie. Alte metode de protectie sunt: varuirea tulpinilor, cu scopul indepartarii daunatorilor sau ca modalitate suplimentara pentru conservarea apei in structura lemnoasa. 

Pentru fiecare situatie in parte sunt necesare materiale si echipamente specifice, care au scopul de a usura munca pomicultorilor. 

Tot in categoria lucrarilor de intretinere din livada, cu rol de protectie, sunt si cele de adunare a frunzelor si fructelor cazute, proces care trebuie efectuat periodic, pentru a preintampina aparitia si dezvoltarea patogenilor, care pot imbolnavi pomii sau roadele (bolile de depozit), sau daunatorilor ale caror oua si larve pot exista pe resturile vegetale. 

Cand se fertilizeaza livada

Fertilizarea este una dintre cele mai importante lucrari din livada, care trebuie facuta la finalul perioadei de recoltare, dar inainte ca pomii sa intre in perioada de repaus vegetativ, din sezonul rece. Sistemele mecanizate de sapare (inclusiv cele de indepartare a buruienilor), precum si cele pentru imprastierea ingrasamintelor sunt necesare oricarui pomicultor, in absenta acestora intretinerea corecta a livezii fiind imposibil de finalizat in perioadele optime. 

Udarea din abundenta, in lunile de toamna este o alta etapa importanta, care garanteaza un start bun pomilor fructiferi, in primavara si este un pas esential pentru a avea recolte bogate. 

Fiecare dintre etapele pe care le presupune ingrijirea corecta a unei livezi implica utilizarea unor echipamente adecvate. A le alege cu atentie, in functie de performante si fiabilitate, este o garantie a executarii la timp si in mod eficient a tuturor acestor activitati. 

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE