Oros(MADR): 350 de milioane de euro din PNDR, disponibili pentru zootehnie. Ce programe de sprijin pot accesa crescatorii?

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca bugetul alocat zootehniei prin PNDR, in perioada de tranzitie, se ridica la 350 de milioane de euro, din alocarea totala de PNDR pentru acest program. Din suma alocata sectorului de crestere a animalelor, se poate obtine finantare chiar si pentru fermele de reproductie.

„In Bugetul PNDR de tranzitie am pus 350 milioane euro din 760 milioane euro pentru zootehnie. De aici se pot finanta inclusiv fermele de reproductie. Noi, in paralel, sigur ca negociem si in Programul National de Rezilienta si Relansare (PNRR). Este unul dintre proiectele cu care negociem cu Comisia Europeana, dar nu stim care va fi rezultatul negocierilor, cate dintre proiecte, pentru ca fiecare minister ne-am dus cu mai multe proiecte. Noi avem proiectul pe care il consideram principal, cel legat de irigatii, de gestionarea apei, dar avem si acea retea de depozite pentru produse romanesti – si avem depus si proiectul privind reproductia la porci, relansarea cresterii porcului. Sigur, l-am legat si de eradicarea pestei porcine africane, pentru ca nu poti sa te duci sa ceri la Comisia Europeana bani pentru reproductie si, in acelasi timp, tara este plina de pesta porcina africana. In proiect am mentionat ca, pe de o parte, vom relansa cresterea porcului prin stimularea reproductiei in tara dar, in acelasi timp, prin inasprirea regulilor de biosecuritate, ca sa reusim sa controlam aceasta boala. Deci, avem doua tentative de finantare, una prin PNRR, care este in negociere si cealalta care este foarte clara in programul national de tranzitie unde sunt sume pentru zootehnie – 350 milioane euro in urmatorii doi ani”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Ministrul a vorbit si despre bugetul alocat agriculturii in acest an si a spus ca fondurile disponibile permit continuarea tuturor programelor de sprijin desfasurate pana acum, insa „la o intensitate mai redusa”, dand ca exemplu Ajutorul National Tranzitoriu (ANZ), unde sumele au fost reduse cu 50-45% fata de anul trecut.

„Impreuna cu asociatiile am decis cum anume sa impartim acesti bani pe care ii aveam la dispozitie. Singura modificare pe care am facut-o – si care a fost la cererea crescatorilor de bovine – a fost aceea sa nu ne mai raportam la acea data istorica si sa facem ca banii sa ajunga la fermierii care acum au animale in gospodarii. De aceea, ajutorul national tranzitoriu in cazul bovinelor pare foarte mic, este foarte mic, in schimb restul banilor ii orientam intr-o schema de sprijin de Covid, in asa fel incat banii sa ajunga la fermieri care acum au numarul de animale real, de acum, nu la data din 2013. Am avut zeci de discutii cu fermierii care nu erau de acord sa dam banii pe acea dat istorica intrucat, in multe cazuri, unii in 2013 aveau animale mai putine, iar acum au mai multe si li se parea mai corect sa primeasca pe numarul real de animale, iar unii, destul de multi, nu mai aveau animale, chiar deloc sau aveau animale foarte putine comparativ cu 2013 si primeau in continuare acele sume. Fiind bani de la bugetul national am gasit aceasta modalitate de a face ca banii sa ajunga pe animale reale”, a mai spus Adrian Oros.

Potrivit ministrului, atat in domeniul vegetal, cat si in cel zootehnic sumele sunt considerabil mai mici decat anul trecut, insa considera ca la rectificarea bugetara este posibil sa mai fie adaugate anumite plati pentru fermieri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE