Ministrul Oros, despre gestionarea sistemului national de irigatii

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a discutat despre solutiile ce trebuie gasite pentru o gestionare mai eficienta a apei si a vorbit despre un program guvernamental care sa includa sistemul de irigatii, metode de a mentine apa in sol si lucrari pentru combaterea desertificarii.

„Nu stim ce va fi in anii urmatori. Oricum, in timp, va trebui sa regandim tot acest sistem. Nu discutam aici doar de irigatii, unde va trebui sa regandim sistemul si in zonele unde nu exista la ora actuala infrastructura de irigatii, solutii mai optimizate, dar, in primul rand, un sistem global de gestionare a apei. Sunt foarte multe tari, care in mod cronic, de ani de zile, nu au avut acces la apa, decat la apa foarte putina si au reusit prin anumite lucrari prin anumite metode sa mentina apa in sol. Va trebui sa discutam foarte serios si cu cei de la Ministerul Mediului, dar si cu alte ministere sa avem un program guvernamental de gestionare a apei. Aici implica si sistem de irigatii, implica si lucrari de prevenire a fenomenului desertificarii, dar si lucrari agrotehnice pe care fermierii trebuie sa le acceseze si sunt solutii tehnice astfel incat sa se mentina cat mai mult apa in sol”, a declarat, marti, ministrul Agriculturii.

Oros, despre sprijinirea fermierilor care nu au echipamente de udare

In ceea ce priveste fermierii care nu dispun de echipamente de udare si nu fac parte din Organizatii ale Udatorilor de Apa, insa ale caror terenuri se afla in apropierea canalelor de irigatii,  ministrul a precizat ca se lucreaza deja la o forma de sprijin, astfel incat acestia sa-si poata cumpara echipamentele de irigatii necesare.

Potrivit MADR, pana in prezent s-a irigat o suprafata de 197.919 hectare, desi canale principale au fost umplute cu apa pe o distanta de 2.000 de kilometri. Aceste canale ar putea deservi 622.000 de hectare, „daca fermierii ar conectati la infrastructura principala si daca fermierii ar avea echipamente de udare”, a mai spus Adrian Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE