Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca vor fi luate o serie de masuri de sprijin a companiilor care activeaza in agricultura si industria alimentara, in contextul secetei extreme si a pandemiei de Covid-19.
Referindu-se la starea sistemului national de irigatii, ministrul Agriculturii a recunoscut faptul ca in ultimii ani Providenta a fost cea care a salvat sectorul agricol, pentru ca a plouat suficient si nu a fost nevoie de sistemul national de irigatii.
„Incepand din 2015 prin Legea 269 si Hotararea de Guvern 793 din 2016 s-a demarat un program national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii, program prin care trebuia sa se reabiliteze infrastructura principala care trebuia sa deserveasca 2 milioane de hectare, un program in valoare de 1 miliard de euro”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la sediul MADR.
Seful de la Agricultura spune ca a facut o serie de cercetari, utilizand date publice, si a aflat ca in trei ani s-au alocat doar 529 de milioane de lei pentru refacerea sistemului national de irigatii, adica o medie de 176 de milioane de lei pe an pentru lucrari efective, in conditiile in care paza acestui sistem costa anual 43 de milioane de lei.
„Care au fost prioritatile, cum s-au facut aceste lucrari? Va dau doar 2 exemple, prin comparatie. In Galati, unde suprafata amenajata pentru irigare este de 122.982 de hectare s-au reabilitat zero hectare din infrastructura principala de irigatii, desi exista 32 de organizatii de udatori, dintre care 12 au accesat Masura 125 care deserveste 21.500 de hectare, iar 19 dintre acestea au accesat subMasura 4.3, care deserveste 9.691 de hectare. Adica sunt asociatii de udatori care au accesat fonduri europene pentru a-si reabilita infrastructura secundara, dar nu am beneficiat de reabilitareainfrastructurii principale cu niciun leu”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
In schimb, a continuat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, in judetul Olt suprafata amenajata era de un sfert din cea disponibila in Galati, respectiv 41.205 hectare. Aici s-au facut lucrari de 21 de milioane de lei. Au fost reabilitate 3 obiective, desi sunt doar 12 oorganizatii de udatori.
„Anul trecut s-au irigat in judetul Olt doar 847 de hectare. Asta a fost prioritizarea si strategia pentru acest faimos program national de reabilitare a infrastructurii de irigatii”, a mai spus seful MADR.
Adrian Oros a mai adaugat ca trebuie regandita strategia de reabilitare a sistemului principal de irigatii. In prezent, in judetul Galati se lucreaza la reabilitarea amenajarii Bratesul de Sus, care ar duce apa la 5.083 de hectare, de asemenea, in Campia Covurlui, la 76.000 de hectare, si Terasa Nicoresti-Tecuci, la 16.000 hectare.
„Incercam sa pornim tot ce se poate. Am fost ieri in judetul Calarasi si am vazut ca Statia de Reumplere-Acumulare Faurei nu mai functioneaza din 1993, iar Statia de Reumplere-Acumulare Sultana, din 2007. Daca le pornim, ar putea deservi 75.000 de hectare. Erau acolo fermieri care au inceput ei, cu angajatii lor, sa faca lucrarile pe care MADR, prin ANIF, trebuia sa le faca in anii trecuti. O sa incercam ca in maxim 10 zile sa pornim cele doua statii de reumplere-acumulare, astfel incat macar pentru ceea ce insamanteaza acum fermierii sa beneficieze de apa pe aceasta suprafata importanta de 75.000 de hectare”, a completat seful MADR.
Se vor relua lucrarile si la amenajarea Daieni-Ostrov-Pecineaga, in judetul Tulcea, care ar putea fi repusa in functiune. Circa 45.000 de hectare ar beneficia de aceasta investitie.
De asemenea, va fi refacuta cu prioritate infrastructura secundara in zonele in care aufost facute investitii cu fonduri europene nerambursabile pentru infrastructura secundara.