Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat recent ca zona montana va beneficia incepand cu 2018 de un program finantat de la bugetul de stat, in cadrul caruia se vor aloca 100 de milioane de euro, anual, pentru acest sector, timp de 10 ani, informeaza Agerpres.

„Dam 100 de milioane de euro pentru zona montana, de anul viitor. Este vorba de un program de un miliard de euro pentru 10 ani pentru zona montana din Romania, care inseamna innobilarea muntelui cu stane, cu amenajari de pasuni si fanete, cu unitati de preluare si prelucrare. In zona muntelui, nici inainte de 1989, cu toata forta de atunci pentru colectivizare, 1,15 milioane de hectare au ramas in zona necooperativizata, pentru ca nu era posibil sa realizezi unitati din terenuri fragmentate intr-o panta sau un deal dintr-un varf de munte. Va ramane aceasta situatie intotdeauna si atunci trebuie sa gasim o solutie de preluare si de prelucrare a productiei, dar fermierul, producatorul agricol din zona respectiva sa ramana acolo unde este, insa productia sa fie preluata si prelucrata intr-un regim pe care il avem deja construit in tara, in zona muntelui, care reprezinta 29% din suprafata tarii”, a precizat Daea.

Ministrul Agriculturii a participat de curand la o dezbatere privind agricultura si potentialul acestui domeniu in economia Romaniei, unde a prezentat principalele programe demarate in 2017, productiile agricole obtinute pana in prezent, stadiul absorbtiei fondurilor europene si proiectele pentru anii urmatori.

De asemenea, MADR a lansat recent si un program privind promovarea si incurajarea consumului de carne si produse din carne de oaie in randul romanilor pe tot parcursul anului.

MADR va avea sprijinul tuturor crescatorilor de ovine din Romania, care doresc, prin intermediul acestei campanii, sa determine consumatorii sa manifeste mai mult interes pentru carnea de oaie si preparatele din carne de oaie. De asemenea, s-au alaturat campaniei si reprezentanti din cadrul Ministerului Turismului, ai Ministerului Sanatatii si ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, care au format un grup de lucru sub coordonarea Directiei Generale de Politici in Industrie Alimentara in cadrul careia s-au stabilit obiectivele ce trebuie atinse.

Share on Facebook