Ministerul Agriculturii vrea sa investeasca 1 miliard de euro in zona montana

Facebook
Twitter

Seful MADR, Petre Daea, a anuntat de curand ca institutia pe care o conduce va aloca 1 miliard de euro pentru dezvoltarea si mentinerea oamenilor in aceste zone, potrivit Agerpres.

„Dupa 27 de ani, lucrurile nu sunt cum trebuie in zona montana. Sunt locuri unde te intristeaza privirea si este obligata sa renunte la peisajul zilnic. Trebuie sa inchizi ochii sa te gandesti daca este real ca in anumite zone ale tarii sa existe o situatie ca aceasta. (…) Sunt in fiecare zi in tara, peste tot, si vad lucruri exceptionale cu atata dorinta de face si de a realiza, cum n-am mai putut-o gasi de-a lungul vietii. Este, daca vreti, motorul care imi da viteza de a lucra, non-stop aproape, in vederea implinirii aspiratiilor pe care le au oamenii de la sate. Din nefericire, nu putem face peste tot, dar un inceput trebuie sa apara. Motiv pentru care am introdus in programul nostru un miliard de euro pentru zona montana, pentru a putea face ceea ce putem sa facem obiectiv, in asa fel incat sa mentinem oamenii acolo, sa mobilam muntele, sa atragem speranta tinerilor pentru aceste zone exceptionale pe care Romania le are din belsug, comparand cu alte state. Ma gandesc numai la 4,8 milioane hectare de pajisti, cat Elvetia, Olanda si Belgia la un loc”, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Acesta a precizat ca oamenii muntelui sunt „extrem de mult legati” de aceasta zona refuzand sa plece din acele locuri, chiar daca li se promite imbunatatirea vietii in alta parte.

„Zona montana pentru noi este o zona prioritara, in programul de guvernare, in activitatea mea de ministru si in preocuparile noastre de zi cu zi. Programele din zona montana sunt prioritare, necesare si extrem grele pentru viata satului romanesc, la aceste altitudini. Oamenii sunt extrem de mult legati de aceste zone. Aproape nu poti sa il dezlipesti chiar daca i-ai acorda o alta sansa in alta parte, spunandu-i ca viata lui se va imbunatati, daca va parasi zona respectiva. Refuza categoric din privire, ceea ce inseamna ca noi trebuie sa ne ducem cu ceea ce trebuie catre el si nu pe el sa-l fortam sa se disloce din acele zone”, a adaugat ministrul Daea.

Potrivit MADR, zona montana va beneficia de un sprijin financiar anual de 100 de milioane de euro, incepand din 2018, in baza unui program dedicat, care se va derula pe o perioada de 10 ani si pentru care se vor aloca de la bugetul national un miliard de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE