Ministrul Agriculturii, discutii despre dezvoltarea sistemului de irigatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Adrian CHESNOIU a avut o intrevedere, luni, 20 decembrie 2021, cu omologul sau din Republica Moldova, in care au fost discutate teme legate de cooperarea in domeniul agroalimentar, comertul cu produse agroalimentare, schimbul de informatii privind sistemul antigrindina, sistemele de irigatii si identificarea unor modalitati de intensificare a cooperarii bilaterale.

In acest context, ministrul Adrian CHESNOIU a reiterat angajamentul pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, in baza procesului de reforme si a prioritatilor asumate in contextul implementarii Acordului de Asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.

Citeste si: Producatorii de vin romani, cea mai mare crestere a cifrei de afaceri din UE

Pentru mine, Republica Moldova reprezinta a noua regiune de dezvoltare, din punctul de vedere al agriculturii.

Va asigur de toata sustinerea mea si a colegilor din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru ca tarile noastre au atat de multe in comun.

Va vom pune la dispozitie intreaga noastra pregatire in materie de politici publice, in procesul de armonizare a legislatiei cu cea europeana, in domeniul agroalimentar.

Puteti conta pe deplin pe sprijinul nostru in toate domeniile de interes pentru dumneavoastra, pornind de la dezvoltarea sistemului de irigatii, functionalitatea sistemului antigrindina, sectorul agriculturii ecologice sau schimbul de experienta in domeniul fitosanitar”, a afirmat ministrul Adrian CHESNOIU.

Cresterea competitivitatii pe piata europeana a fermierilor din cele doua tari a fost un alt subiect abordat in cadrul intrevederii.

Prin facilitatile oferite de statutul de membru al Uniunii Europene, Romania si-a imbunatatit performanta in domeniul agricol. Acest lucru s-a vazut in ultimii ani nu doar prin cresterea productiei agricole a Romaniei, dar si prin deschiderea pe care tari importante au manifestat-o fata de sectorul agricol romanesc.

Cu sprijinul Romaniei, sectorul agricol din Republica Moldova poate beneficia de oportunitatile oferite de Uniunea Europeana”, a adaugat ministrul roman.

In acest context, ministrul CHESNOIU a prezentat celor doi oficiali din Republica Moldova importanta accesului cat mai facil al consumatorilor la produsele de calitate ale fermierilor.

”In anul 2019, printr-o actiune de voluntariat, la nivelul AFIR, am lansat o aplicatie mobila care face legatura directa intre consumatori si cei care obtin produse de calitate.

Prin acest proiect de responsabilitate sociala si culturala, am dorit sa aducem plus valoare actului administrativ.

In acest moment, in aplicatie se regasesc numeroase produse alimentare certificate din Romania. 

Imi doresc ca, in perioada urmatoare, sa includem in acest proiect cat mai multe produse obtinute de fermierii si producatorii din Republica Moldova, pentru a inlesni accesul oamenilor la produse autentice, gustoase si de calitate.”, a adaugat ministrul roman al Agriculturii.

Cooperarea dintre ministerele agriculturii din Romania si Republica Moldova include schimbul de bune practici prin organizarea de sesiuni de instruire, in scopul dezvoltarii durabile a sectorului agroalimentar. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va continua sa acorde sprijin Republicii Moldova, domeniile de interes urmand a fi identificate prin consultare cu reprezentantii ministerului omolog din Republica Moldova.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE