Producatorii de vin romani, cea mai mare crestere a cifrei de afaceri din UE

Facebook
Twitter

In acest an, cifra de afaceri a producatorilor de vin din Romania va creste cu 20%, de la un nivel de  1,7 miliarde de lei, in 2020. In acest moment, Romania are cel mai mare avans anual, la productia de vin, din UE.

Conform ultimei analize KeysFin, cifra de afaceri a producatorilor de vin din Romania a fost de 1,7 miliarde lei in 2020, scaderea fiind marginala, de 1,5%, comparativ cu anul 2019.

Cu toate acestea, piata de vin locala a ramas cu 24% peste nivelul din 2015 si cu 64% mai mare decat in 2010, Romania avand cel mai mare avans anual estimat al productiei de vin din UE in anul 2021.

„Pentru anul 2021 estimam un avans de peste 20% si chiar depasirea unui maxim istoric atins in 2017, de peste 2 miliarde de lei, conform datelor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului.

In ciuda scaderii productiei de vin la nivel mondial din 2021, piata vinului din Romania este estimata sa inregistreze cel mai mare avans procentual dintre statele europene si astfel sa ramana al VI-lea producator de vin din UE”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

Citeste si: Subventii pentru instalarea de panouri fotovoltaice: inscrierile incep in curand

In anul 2020, in Romania existau 596 de companii care aveau ca obiect de activitate productia de vinuri si/sau cultivarea de struguri , cu 0,8% mai multe raportat la 2019 si in crestere cu 41% fata de 2010.

In ceea ce priveste topul producatorilor de vin locali, liderul pietei a ramas Cramele Recas SA, cu o cota de 11,6% din total si o cifra de afaceri de 201 milioane lei.

„Clasamentul este completat de Jidvei SRL Filiala Alba (jucator care a inregistrat in 2020 cea mai mare scadere anuala din Top 5, de 25%, ajungand astfel la o cota de 8,4% din total), Cotnari SA (8,2% din total), Crama Ceptura SRL (care a inregistrat cea mai mare crestere procentuala din Top 5 si a ajuns la o cota de piata de 7,2%) si Zarea SA (6,4% din total in 2020)”, arata analiza.

Primii zece producatori de vin din Romania au avut o cifra de afaceri cumulata de 983 milioane de lei anul trecut, ceea ce a reprezentat 57% din piata.

Dupa sapte ani de pierdere din ultimii zece, rezultatul net al producatorilor de vin locali a ajuns la un nivel record si a depasit pentru prima data pragul de 100 de milioane de lei in anul pandemiei.

Cel mai profitabil jucator din piata in 2020 a fost liderul dupa cifra de afaceri, Cramele Recas SA, cu un rezultat pozitiv care reprezinta aproape un sfert din profitul pietei de vin din Romania.

Pe urmatoarele locuri se afla Crama Ceptura SRL (profit net de 21,6 milioane de lei), Jidvei SRL Filiala Alba (profit net de 17,8 milioane de lei), Zarea SA (profit net de 9 milioane de lei) si Casa de Vinuri Cotnari SA (profit net de 6,7 milioane de lei).

Primele cinci companii ale clasamentului au generat impreuna peste 53% din profitul pietei in 2020.

La nivel mondial, productia de vin este estimata in acest an la 250 milioane hectolitri, volumul fiind cu 4% sub nivelul din 2020, potrivit datelor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OVIS).

In ceea ce priveste Uniunea Europeana, volumul productiei de vin este estimat la 145 milioane hectolitri pentru acest an, cu 13% sub nivelul din 2020.

„Sunt preconizate scaderi anuale in topul celor mai mari producatori de vin din UE: Italia (44,5 milioane hectolitri, cu o scadere de 9%), Spania (35 milioane hectolitri, cu o scadere de 14%) si Franta (34,2 milioane hectolitri, cu o scadere de 27%).

De cealalta parte, potrivit estimarilor, tarile care vor inregistra cresteri in 2021 fata de anul anterior vor fi: Germania (al patrulea producator european, cu 8,8 milioane hectolitri si o crestere de 4%), Portugalia (6,5 milioane de hectolitri si o crestere de 1%) si Romania (al saselea producator european, cu 5,3 milioane hectolitri, respectiv cel mai important avans estimat din UE in 2021, de 37%)”, arata autorii analizei.

Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate codurile CAEN 1102 – Productia de vin din struguri si CAEN 0121 – Cultivarea strugurilor.

KeysFin ofera solutii 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare si juridice, rapoarte, grafice si analize actualizate la zi despre companiile din Romania si din strainatate, in vederea reducerii riscului comercial. Compania are un portofoliu de peste 700 de clienti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE