Fonduri europene 2022 – peste 80 de miliarde de euro pentru agricultura romaneasca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fonduri europene 2022 – In urmatorul exercitiu financiar, 2021-2027, Romania beneficiaza de o alocare de peste 80 de miliarde de euro.

Pentru ca Romania sa se bucure de un grad de absorbtie de 100%, a fost prevazuta posibilitatea de supracontractare, adica de a fi depuse proiecte peste sumele alocate Romaniei.

“Astazi a venit randul ordonantei privind fluxurile financiare pentru programele operationale 2021-2027, care a fost adoptata in aceasta seara.

Foarte multe elemente de noutate nu sunt fata de fluxurile financiare din perioada 2014-2020, dar sunt cateva noutati totusi. Aici as specifica un element de noutate care il reprezinta faptul ca Programul Operational Regional (POR) nu va mai fi un program national – el a fost gestionat de Ministerul Dezvoltarii -, ci vor fi opt programe regionale separate pentru fiecare agentie de dezvoltare regionala in parte.

Deci, practic, fiecare Agentie de Dezvoltare Regionala (ADR) devine Autoritate de Management si va gestiona fonduri europene prin POR”, a spus Vilceanu.

De asemenea, a continuat ministrul, actul normativ introduce posibilitatea de a fi realizate investitii in infrastructura de transport prin parteneriate intre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si autoritatile publice locale.

“Practic, aceste sume vor fi cuprinse in bugetul Ministerului Transporturilor, dar vor fi implementate impreuna cu autoritatile publice locale”, a explicat seful de la Fonduri Europene.

Citeste si: Ministrul Agriculturii: continuam sa incurajam cresterea porcului in gospodaria taraneasca

Un alt element de noutate este faptul ca in bugetul Ministerului Transportului si Infrastructurii si in cel al Ministerului Apararii Nationale vor fi cuprinse sumele necesare pentru spitalele din subordinea acestor doua institutii, in vederea asigurarii cofinantarii pentru proiectele la care beneficiarii de fonduri europene, conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii cu modificarile si completarile ulterioare, sunt aceste spitale.

“Nu in ultimul rand, as vrea sa subliniez faptul ca, in vederea asigurarii premiselor pentru ca absorbtia sa fie de 100%, ministerele au prevazut, de fapt pentru programele operationale a fost prevazuta posibilitatea de a supracontracta, practic de a avea proiecte peste sumele alocate Romaniei prin aceste programe operationale”, a adaugat Dan Vilceanu.

Ministrul a facut cunoscut si modul in care va arata viitorul exercitiu bugetar.

“Avem o alocare totala de 32,44 de miliarde de euro si vom opera cu 16 programe operationale – opt la nivel national si opt la nivel regional.

Programele la nivel national sunt urmatoarele: Programul Operational Dezvoltare Durabila – care are o alocare de aproximativ 4,26 miliarde de euro, Programul Operational Transport va fi ca Autoritate de Management la Ministerul Transporturilor, care are o alocare de 4,42 miliarde de euro, Programul Operational Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare – cu o alocare de 1,65 de miliarde de euro, Programul Operational Sanatate – cu o alocare de 2,88 miliarde de euro, Programul Operational Educatie si Ocupare – care are alocate aproximativ 3,09 miliarde de euro, Programul Operational Incluziune si Demnitate Sociala – aproximativ 2,97 miliarde de euro, Programul Operational Asistenta Tehnica – aproximativ jumatate de miliard de euro, Programul Operational Tranzitie Justa – cu o alocare de 2,1 miliarde de euro, si cele opt programe operationale regionale care au impreuna alocata suma de 2,09 miliarde de euro.

Deci, practic, prin intermediul ADR-urilor, care devin autoritati de management si vor fi POR-uri, fiecare un POR mai mic, a fost alocata suma de 2,09 miliarde de euro”, a afirmat acesta.

Potrivit lui Vilceanu, negocierile cu Comisia Europeana pe aceste sume inca sunt in curs de desfasurare, deci ele “pot suferi modificari minore”.

“Un total (pe viitorul exercitiu financiar – n. r.) ar insemna peste 80 de miliarde de euro, incluzand si sumele din Politica Agricola Comuna. Peste 80 de miliarde de euro vor veni in Romania in urmatorii 7 ani”, a sustinut Dan Vilceanu.

Executivul a adoptat vineri Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021 – 2027 alocate Romaniei din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune, Fondul Social European Plus, Fondul pentru Tranzitie Justa, a anuntat vineri Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE).

Potrivit sursei citate, ordonanta de urgenta stabileste fluxurile financiare pentru gestionarea fondurilor europene alocate Romaniei in cadrul politicii de coeziune in perioada de programare 2021 – 2027.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE