Cultivarea rozmarinului in interior poate fi dificila. Totusi, cu ajutorul unor metode bine puse la punct, vei putea sa reusesti sa cultivi rozmarinul si intr-un spatiu interior. Iata care sunt principalele:
Cum sa-ti salvezi planta de rozmarin
Cu toate ca, in Romania, este posibila cultivarea rozmarinului in gradina, aceasta planta perena supravietuieste cu greu iernilor geroase asa ca, este necesar ca inainte de primul inghet, planta sa fie mutata in casa.
Pe timp de iarna, rozmarinul se pastreaza cel mai bine in casa intr-un ghiveci sau un vas obisnuit, intr-un loc cu suficienta lumina. Cu toate acestea, alte persoane aleg sa pastreze rozmarinul inauntru, ca parte a unei gradini de plante, organizata pe pervaz, pe tot parcursul anului.
Clima nativa a rozmarinului
Cunoasterea istoriei acestei plante ne poate informa despre cum sa ne ocupam de ea odata ce o aducem inauntrul casei.
Rozmarinul este o planta nativa mediteraneana, care provine dintr-o regiune cu sol uscat, bine drenat si temperaturi calde si insorite.
In loc sa-si ia umiditatea din sol, rozmarinul este obisnuit sa ia umiditatea din stropii de apa din mare purtati de vant. Daca putem imita aceasta practica, planta noastra va avea o sansa mai mare de a se dezvolta.
De altfel, alte ierburi mediteraneene au caracteristici similare si se vor descurca bine folosind aceasta practica. In special lavanda si salvia; cimbrul si oregano se adapteaza mai bine si vor prospera in aceste conditii.
Alege ghiveciul si solul
Alege un ghiveci care se potriveste cu dimensiunea plantei tale. De exemplu, daca tulpina plantei este de 15 centimetri inaltime, ghiveciul ar trebui sa aiba cel putin 15 centimetri adancime. Latimea trebuie sa permita cel putin 2 centimetri de spatiu intre radacini si partea laterala a ghiveciului.
Poti creste dimensiunea ghiveciului pe masura ce planta se dezvolta, de-a lungul anilor. Daca doresti sa pastrezi planta de o anumita dimensiune, taierea radacinilor te va ajuta sa o menti fericita in ghiveci la aceeasi dimensiune, an de an.
Asigura-te ca vasul are o gaura de drenaj si o tava de drenaj si foloseste un pamant de ghiveci bine drenat.
Creati un drenaj adecvat
Rozmarinul este numit „planta cu susul in jos” deoarece ii plac radacinile uscate si prefera sa absoarba umezeala din aer prin frunzis.
Pe langa cresterea plantei intr-un ghiveci cu o gaura de drenaj, trebuie sa faceti un pas suplimentar: adaugati un strat de pietris sau pietre mici in tava de drenaj, astfel incat ghiveciul sa stea de fapt deasupra stancilor, mai degraba decat in tava.
Nu este indicat ca solul pentru ghivece sa intre in contact cu apa din tava de drenaj.
Asigura-i rozmarinului acces la lumina
Rozmarinul are nevoie de mult soare, atat in interior cat si in exterior. Cand este tinuta inauntru, planta trebuie sa stea langa o fereastra luminoasa si insorita.
Citeste si: 46.000 de hectare de pajisti, disparute in ultimi ani. Care este cauza?
Cum se uda rozmarinul
Afara, planta de rozmarin se uda de aproximativ doua ori pe saptamana, ceea ce este destul de standard pentru plantele de exterior.
Cu toate acestea, modul in care udati aceasta planta in interior este esential.
Udati solul la fiecare doua saptamani (daca solul este uscat), dar pastrati intotdeauna apa in tava de drenaj cu pietrele in ea. Deoarece plantei ii place sa absoarba umezeala din aer, se va bucura de apa pe masura ce se evapora din tavita.
Aerul din interior este de obicei mai uscat decat aerul exterior. Din acest motiv si pentru ca rozmarinul este o „planta cu susul in jos” – ii plac radacinile uscate, dar frunzisul umed – umpleti cu apa un pulverizator si stropiti frunzisul o data sau de doua ori pe saptamana.
Daca planta pare ca are nevoie, totusi, de apa, puteti acoperi frunzisul cu o punga de plastic pentru un timp, pentru a retine mai multa umiditate si pentru a reduce socul tranzitiei de la exterior la interior.
Evaluati dimensiunea rozmarinului
In fiecare primavara, evaluati dimensiunea rozmarinului dvs., plantati-l in pamant nou si taiati radacinile dupa cum este necesar.
Rozmarinul va deveni la fel de mare ca ghiveciul in care se afla. Odata ce tulpina de deasupra pamantului pare sa aiba aproximativ aceeasi inaltime ca ghiveciul, fie este timpul sa o mutati intr-un ghiveci mai mare, fie sa taiati radacinile astfel incat sa nu fie prea aglomerat.
Daca radacinile sunt lasate sa creasca, ele vor prelua in cele din urma intregul vas – devenind legate de tulpina. Acest lucru impiedica rozmarinul sa absoarba suficienti nutrienti si apa, iar frunzisul va parea mai lipsit de stralucire in timp si planta va muri in cele din urma.
Reimprospatati solul anual
Dupa fiecare sezon, planta a extras toti nutrientii disponibili in amestecul de sol din ghivece, asa ca in primavara veti dori sa replantati rozmarinul cu pamant nou pentru ghiveci. Acesta este un moment bun pentru a verifica radacinile si a le taia, daca este necesar.
Taierea radacinilor rozmarinului
Daca rozmarinul a depasit ghiveciul, puteti taia radacinile pentru a permite plantei sa creasca in acelasi ghiveci, scotand usor intreaga planta din ghiveci.
Ce faceti daca a depasit dimensiunea vasului? Folosind foarfece de gradina ascutite, taiati aproximativ 4 centimetri din radacina inainte de a o replanta cu pamant nou. Pastrati planta la umbra pentru cateva zile in timp ce se aclimatizeaza.
Poate parea multa munca pentru a sustine dezvoltarea unei plante de rozmarin crescuta in interior, dar este o procedura usoara odata ce o intelegi.