Ministrul Agriculturii: continuam programele dedicate fermierilor

Facebook
Twitter

Bugetul MADR pe anul 2018 a fost aprobat, acesta fiind in crestere cu 23,62% fata de executia preliminata a anului 2017. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca „programele” destinate fermierilor continua, potrivit Agerpres.

„Fiecare cifra din buget este fundamentata pe programe. Sunt stabilite atât obiectivele urmarite cat si etapele de derulare si raspunderea care revine pentru indeplinirea lor, dar si estimarea efectelor. Sunt doua categorii de programe in buget. Sunt programe care isi continua viata, cele incepute in primul an de mandat si programe care vor intra in acest an in desfasurare pur si simplu”, a spus Daea.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are pentru 2018 un buget de 23,45 miliarde de lei – credite bugetare – in crestere cu 23,62% fata de executia preliminata a anului 2017. Creditele de angajament in 2018 reprezinta 27,524 miliarde de lei.

Bugetul alocat MADR reprezinta 2,6% din PIB in anul 2018, in crestere fata de nivelul de 2,13% din PIB in acest an.

„Nicio suma de aici, nicio o pozitie din buget, nu este completata doar de a face aritmetica in buget, ci este strict pe programe”, a mai spus Daea.

Potrivit sursei citate, asigurarea la timp a subventiilor pentru agricultori, refacerea sistemului de irigatii, apa gratuita pentru fermieri la statiile de punere sub presiune si dezvoltarea sistemului antigrindina sunt principale programe care vor continua in 2018, iar sumele necesare sunt prevazute in bugetul MADR.

De asemenea, ministrul a mentionat ca in 2018 vor continua programul de tomate, cel de neutralizare a deseurilor de origine animala, programul de minimis de comercializare a lânii precum si cele de sustinerea suinelor si taurinelor de carne.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE