Simplificarile Politicii Agricole Comune care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seria de modificari prevazute sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2018 se inscrie intr-un parcurs de simplificare si de modernizare a politicii agricole comune (PAC), potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

La 1 ianuarie 2018 vor intra in vigoare o serie de imbunatatiri majore ale normelor agricole ale UE, dupa adoptarea de catre Consiliul ministrilor agriculturii si Parlamentul European a partii referitoare la agricultura si la dezvoltarea rurala din asa-numitul Regulament „Omnibus”. Acest regulament modifica nu doar regulamentul financiar, care reglementeaza executia bugetului UE, ci si 15 acte legislative sectoriale, inclusiv din domeniul agriculturii.

Regulamentul „Omnibus” simplifica si consolideaza actualele norme ale UE in ceea ce priveste o gama larga de aspecte legate de agricultura, de la gestionarea riscurilor la acordarea de sprijin tinerilor fermieri, si este cea mai recenta dintr-o serie de masuri de simplificare si de modernizare puse in aplicare de catre Comisie.

Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a declarat: „Salut decizia luata de Parlamentul European si de Consiliu, care deschide calea spre punerea in aplicare a unei serii de masuri de simplificare semnificative, ce vor usura viata fermierilor si a altor beneficiari ai PAC. Aceste masuri includ teme importante precum simplificarea normelor pentru instrumentele financiare, imbunatatirea instrumentelor de gestionare a riscurilor si o mai mare flexibilitate pentru dispozitia privind fermierul activ. As dori sa imi exprim recunostinta fata de raportorii Parlamentului European si fata de Presedintia estona pentru rolul pe care l-au jucat si pentru eforturile considerabile pe care le-au depus in cadrul procesului de trilog, in vederea garantarii disponibilitatii acestor masuri de simplificare pentru fermieri incepand cu data de 1 ianuarie 2018. Adoptarea in cursul lunii trecute a Comunicarii privind PAC a Comisiei este o dovada suplimentara a angajamentului nostru de a continua promovarea unei simplificari mai mari si extrem de necesare pentru fermierii nostri si pentru toate partile interesate.”

Printre principalele imbunatatiri incluse in Regulamentul „Omnibus” se numara urmatoarele:

– Un sprijin sporit pentru pozitia fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente. Noile norme vor include clauze de repartizare a valorii care urmeaza sa fie negociate de fiecare sector de produse si ofera pentru prima data fermierilor dreptul de a solicita un contract scris (cu exceptia tranzactiilor realizate cu IMM-urile).

– Simplificarea instrumentelor de gestionare a riscurilor pentru a-i ajuta pe fermieri, inclusiv un instrument sectorial specific de stabilizare a veniturilor si imbunatatirea sistemelor de asigurari, care vor permite o compensatie de pana la 70 % pentru fermierii ale caror productii sau venituri sunt reduse cu cel putin 20 %.

– Norme mai clare privind interventia pe piete, care permit Comisiei sa actioneze rapid pentru a aborda disfunctionalitatile pietei, fara a fi nevoita sa recurga la masuri de interventie publica sau de depozitare privata.

– O mai mare flexibilitate acordata statelor membre pentru a sprijini anumite sectoare de importanta economica, sociala sau de mediu prin sprijinul cuplat facultativ, chiar si atunci cand aceste sectoare nu se afla in stare de criza.

– Norme mai clare privind sprijinul acordat fermierilor, in special printr-o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste definitia fermierilor activi si prin stimulente mai puternice pentru tinerii fermieri, cu o crestere a platilor suplimentare de la 25 % la 50 % si cu garantarea faptului ca toti tinerii fermieri vor putea beneficia de indemnizatia integrala de cinci ani pentru aceste plati, indiferent de momentul in care le solicita in primii lor cinci ani de activitate.

– Imbunatatirea masurilor de mediu, inclusiv simplificarea normelor privind diversificarea culturilor si adaugarea a trei noi tipuri de zone de interes ecologic axate pe culturi fixatoare de azot, oferindu-le fermierilor si autoritatilor nationale mai multe optiuni adaptate circumstantelor lor specifice.

Cu un accent clar pe norme mai flexibile si mai putin birocratice, precum si pe imbunatatirea rezultatelor in domenii-cheie, cum ar fi actiunile de protectie a mediului si sprijinul acordat fermierilor, modificarile propuse in Regulamentul „Omnibus” sunt pe deplin conforme cu noua abordare a PAC post-2020, prezentata in recenta Comunicare privind viitorul sectorului alimentar si al agriculturii.

Adoptata de Comisie in septembrie 2016, propunerea „Omnibus” contine o serie de modificari ale Regulamentului financiar si ale altor regulamente referitoare la cheltuieli, inclusiv ale celor patru regulamente privind PAC. Aceste modificari vizeaza accelerarea simplificarii atat de necesare a punerii in aplicare a acestei politici, in urma experientei dobandite de la ultima reforma a PAC, adoptata in 2013.

In urma unor negocieri intensive in cadrul a patru triloguri desfasurate in vara si in toamna anului 2017, Comisia, Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord cu privire la dispozitiile agricole la data de 12 octombrie 2017. Tinand cont de faptul ca negocierile referitoare la alte parti ale propunerii „Omnibus” nu au fost inca finalizate, precum si de dorinta multor state membre de a pune in aplicare cat mai curand posibil propunerile aprobate, Parlamentul European si Consiliul au acceptat sa separe dispozitiile agricole de Regulamentul „Omnibus” si sa le adopte ca pe un regulament de sine statator, care ar trebui sa intre in vigoare cel tarziu la data de 1 ianuarie 2018.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE