Ministrul Agriculturii, anunt despre plata avansului din subventii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii a anuntat recent ca prin schita de rectificare a bugetului, pentru agricultura s-a alocat intreaga suma in asa fel incat, incepand cu data de 16 octombrie, sa fie demarata plata in avans a subventiilor pentru fermieri, iar incepand cu 1 decembrie sa fie efectuate platile finale, potrivit Agerpres.

„Va fi platita intreaga suma in asa fel incat fermierii sa aiba banii la timp, cand au nevoie sa execute lucrarile. In agricultura, ce nu poti face astazi, maine s-ar putea sa fie prea tarziu sau prea costisitor, impovarator pentru fermieri”, a precizat Petre Daea.

Seful MADR a spus ca, in aceasta perioada, lucratorii de la APIA si din directiile agricole sunt in teren pentru efectuarea de verificari, astfel incat sumele sa fie acordate cu respectarea legii, dar a subliniat ca Agentia de Plati este o institutie „care trebuie sa plateasca, nu sa controleze”.

Ministrul Agriculturii a solicitat finalizarea tuturor controalelor pe teren pana la 1 octombrie, in vederea stabilirii gradului de afectare a culturilor in urma conditiilor meteo atipice. In acest context, seful MADR a precizat ca va notifica CE astfel incat avansul din subventii sa fie de 70%.

„Am discutat cu reprezentantii fermierilor timiseni sa intre dispozitivul juridic necesar, instituit legal de prefect, pentru a participa in comisii stabilite conform actelor normative, la determinarea productiilor in camp, la fiecare fermier, raspunzand cererii inaintate de ei, pentru a cunoaste exact care este gradul de afectare si apoi sa prelucram informatiile pentru a veni cu ajutorul cuvenit pentru fermierii din Vest. Suntem in proces de evaluare (…). Sa se faca dovada fortei majore si sa fie eligibili la culturile unde este sprijinul cuplat pentru a putea beneficia integral de el (…). Pana la 1 octombrie sa se termine controalele toate pe teren”, a declarat Daea.

Seful MADR a precizat ca a luat masura de a informa Comisia Europeana despre situatia deosebita din Romania si, in mod deosebit, din partea de Vest, transmitand ca este necesara o decizie a CE, astfel incat avansul pentru subventii din toamna sa fie mai mare — 70%, iar acestea sa fie distribuite fermierilor din 16 octombrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE