Ministerul Mediului incearca sa opreasca toate taierile de paduri pe timpul starii de urgenta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Mediului, Costel Alexe sustine ca, in prezent, se analizeaza cum s-ar putea suspenda taierile de paduri pe perioada starii de urgenta, iar in urmatoarea saptamana va purta discutii pe acest subiect cu reprezentantii Romsilva si cu cei ai directiilor silvice, noteaza Agerpres.

„In momentul de fata se discuta la minister sa vedem daca putem face acest lucru, sa vedem daca ne permitem sa luam aceasta decizie. La luarea ei ar trebui sa tinem cont de mai multi factori. In cursul acestei saptamani vor fi discutii cu cei de la Romsilva si directiile silvice, maine (luni, 6 aprilie, n.r.) la ora 11:00 am stabilit o videoconferinta cu ei, dupa ea o sa spun public ce s-a discutat”, a declarat ministrul Mediului.

El a raspuns astfel unei intrebari referitoare la petitia prin care 25.000 de oameni solicita suspendarea taierilor de paduri pe perioada starii de urgenta.

De asemenea, ministrul a mai declarat ca inspectorii Garzii Forestiere se vor alatura echipelor care se asigura de respectarea masurilor de combatere a COVID-19, in contextul ultimei Ordonante militare.

„Trebuie sa ne asiguram ca in aceasta perioada a starii de urgenta legislatia silvica este respectata iar pe caile rutiere nu se transporta lemn ilegal. Potrivit Ordonantei (militare, n.r.), inspectorii Garzii Forestiere din intreaga tara se vor alatura efectivelor de ordine publica si control rutier, impreuna cu echipajele MAI si MApN care controleaza respectarea masurilor de combatere a raspandirii COVID pe intreg teritoriul tarii. Chiar daca multi si-au imaginat ca in perioade de criza epidemiologica vigilenta statului poate fi usor inselata, institutiile noastre de control sunt la datorie si desfasoara actiuni de preventie si control in fond forestier la depozite, pe drumurile forestiere si pe drumurile publice. Colegii din directiile silvice si cei din garzile forestiere au inteles ca in aceasta perioada si ei trebuie sa fie in prima linie pentru ca padurea trebuie pazita”, a mai explicat Alexe.

El a reamintit ca a fost emis un ordin prin care Ministerul Mediului, prin Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestiera, va retrage certificatul de atestare unei firme exploatatoare daca au fost constatate taieri ilegale in parchete.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE