Sprijin financiar de la Ministerul Mediului, pentru proprietarii de paduri. Cine poate beneficia

Facebook
Twitter

Persoanele care detin terenuri forestiere in arii strict protejate, pe care nu le pot exploata, din cauza acestui statut, urmeaza sa primeasca anumite compensatii din partea statului, incepand cu acest an, a anuntat  ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Acesta a declarat ca, atat timp cat introduce restrictii, este obligatoriu ca statul sa plateasca si compensatii.

„Odata cu venirea mea la minister, am regandit prioritatile ministerului in ceea ce priveste finantarea unor activitati. Un domeniu care a fost neglijat ani la rand a fost domeniul compensatiilor care se platesc proprietarilor terenurilor forestiere care isi au terenurile, padurile in arii strict protejate, acolo unde ei nu isi pot desfasura activitati de exploatare. Aceste compensatii nu au fost platite de cativa ani. Am decis ca, in ordinea vechimii acestora, in anul 2021 sa platim toate aceste datorii, pentru ca protectia mediului costa. In cazul in care statul introduce restrictii in diverse domenii este absolut normal, este chiar si obligatoriu sa plateasca la timp compensatii”, a declarat ministrul Mediului.

Pe langa acest sprijin, proprietarii de paduri cu o suprafata mai mare de 100 de hectare, care se angajeaza ca vor lasa neatinsa o suprafata de cel putin 20% din cea detinuta, pot primi, de la APIA, o subventie in valoare de 38 de euro la hectar. Se creaza astfel o „zona de liniste” unde copacii, plantele si animalele se vor dezvolta nestingherite.

Pentru acest program, in toata tara sunt alocate peste 68 de milioane de euro, iar proprietarii de paduri primesc sprijin timp de cinci ani. Garda Forestiera verifica daca beneficiarii respecta conditiile, in caz contrar, titularii sunt obligati sa dea banii inapoi cu penalitati.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE