Atentie, fermieri! Cum puteti beneficia de apa gratuita pentru irigatii in acest an

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), aduce la cunostinta tuturor fermierilor ca prin infrastructura de imbunatatiri funciare se poate asigura apa gratuita pana la punctele de livrare, acolo unde sunt incheiate contracte pentru anul 2020.

Informarea vine in contextul lipsei precipitatiilor in multe regiuni ale tarii, a regimului termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit din ultimele luni si raportat la situatia actuala privind necesitatea cresterii productiilor agricole.

Precizam ca MADR, prin ANIF, suporta cheltuielile aferente asigurarii unui nivel optim al apei pentru irigatii la statiile de punere sub presiune si alte puncte de livrare, respectiv costul apei si costul energiei electrice pentru pomparea apei de irigatii, prin fonduri asigurate de la bugetul de stat, in baza contractelor multianuale/sezoniere. In acest sens, MADR, prin ANIF si Directiile pentru agricole judetene, incurajeaza si sprijina toti fermierii pentru incheierea contractelor sezoniere/multianuale, avand ca obiect livrarea apei pentru irigatii, in vederea asigurarii unui nivel corespunzator de umiditate a solului, care sa permita sau sa stimuleze cresterea productivitatii agricole.

Din datele prezentate de ANIF rezulta ca suprafata totala pregatita pentru contractare si aplicare a irigatiilor este de 1.045.183 ha, fiind deservite de infrastructura de imbunatatiri funciare functionabila, din care 1.800 km de canale. ANIF a incheiat, pana in prezent, 747 contracte, din care 620 multianuale si 127 sezoniere, pentru o suprafata totala de 830.242 ha.

Pe fondul masurilor luate pentru a preintampina raspandirea Coronavirusului (Covid – 19), in aceasta perioada, contractele se vor transmite in format electronic, la adresele de e-mail comunicate pe site-urile Filialelor Teritoriale si a unitatii centrale a ANIF: https://www.anif.ro/

In cazul fermierilor care nu au posibilitatea transmiterii unui e-mail/ fax, acestia se pot adresa Filialelor Teritoriale ale Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, in vederea programarii pentru semnarea contractelor. Modelul de Contract multianual/sezonier pentru asigurarea nivelului optim al apei de irigatii la statiile de punere sub presiune si alte puncte de livrare este pus la dispozitia fermierilor prin afisare pe site-ul MADR si pe site-ul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare.

Avand in vedere ca prin fondurile asigurate de la bugetul de stat se sustine costul energiei electrice pentru pomparea apei de irigatii si costul apei, Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, indeamna toti actorii implicati la un comportament responsabil si invita fermierii la incheierea contractelor si la solicitarea apei pentru irigatii!

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE