Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat recent ca institutia pe care o conduce pregateste legislatia necesara pentru introducerea calitatii facultative de „produs montan”.

„In momentul de fata se afla in elaborare, in cadrul grupului de lucru de specialisti, o hotarâre privind stabilirea cadrului institutional a unor masuri pentru punerea in aplicare a Regulamentului european in ceea ce priveste mentiunea de calitate facultativa produs montan si un ordin pentru verificarea, atestarea, inregistrarea dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultativa produs montan”, a declarat Achim Irimescu.

Autoritatiile care vor certifica atestatul de produs montan sunt Agentia Zonei Montane, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara, precum si celelalte directii din cadrul MADR.

„Actualul premier a venit cu ideea si a propus, pentru cresterea valorii adaugate a produselor realizate in zona de munte, sa se introduca termenul de produs montan. Sigur, cu totii constientizam faptul ca aceste produse realizate in zona montana au o calitate deosebita, dar trebuie si recunoscuta. Stiti ca pâna in prezent politica de calitate prevede trei aspecte importante: denumirea de origine, denumirea de indicatie geografica si specialitati traditionale garantate. Din pacate nu ne putem lauda cu foarte multe lucruri aici. Am avut primul produs protejat la nivel european Magiunul de Topoloveni. Sunt ca si recunoscute, sa spunem, Telemeaua de Ibanesti, Salamul de Sibiu si mai avem un produs pe circuit pentru care avem semne de intrebare deocamdata”, a mai spus seful de la Agricultura.

Cum trebuie realizat „produsul montan” pentru a obtine acest atestat

Achim Irimescu sustine ca pentru evitarea inducerii in eroare a consumatorului se doreste o clarificare a conditiilor de utilizare a mentiunii de produs montan.

Prin urmare, productia de lapte si oua trebuie realizata in zona montana, iar pentru produsele obtinute din carne, acesta trebuie sa provina de la animale crescute in zona montana cel putin doua treimi din viata. In cazul produselor realizate din animale transhumate, acestea trebuie sa petreaca cel putin un sfert din viata pe pasuni din zone montane. La productia vegetala se poate aplica mentiunea produs montan doar daca sunt cultivate in zona montana, iar daca se utilizeaza zahar din afara zonei montane acesta nu trebuie sa detina o pondere mai mare de 5% din greutatea ingredientului, a explicat ministrul Agriculturii.

Share on Facebook