Ministerul Agriculturii contesta un audit al Curtii de Conturi:” Romania are o strategie in ceea ce priveste dezvoltarea agriculturii”

Facebook
Twitter

Reprezentanti ai Ministerului Agriculturii cer expertilor Curtii de Conturi mai multa rigoare in intelegerea atributiilor institutiilor statului roman. Acestia mentioneaza ca informatiile din comunicatul “Audit al performantei: Combaterea efectelor schimbarilor climatice in agricultura romaneasca, afectata de deficiente” nu iau in calcul o serie de aspecte importante.

„Romania are o Strategie Nationala privind adaptarea la schimbarile climatice, proiect realizat de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor in colaborare cu toate institutiile cu atributii in domeniu, inclusiv cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Prin „Strategia Nationala privind Adaptarea la Schimbarile Climatice pentru perioada 2023-2030 cu perspectiva anului 2050” (SNASC) si „Planul national de actiune pentru implementarea acesteia” (PNASC) se asigura revizuirea si continuarea „Strategiei nationale privind schimbarile climatice si cresterea economica bazata pe emisii reduse de carbon pentru perioada 2016-2020”, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 739 din 5 octombrie 2016, publicata in MOf. nr. 831 din 20 octombrie 2016.

Citeste si: Franta si Germania se opun restrictiilor impuse de Romania si alte state pentru cerealele din Ucraina

Reiteram faptul ca Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor este institutia statului roman abilitata sa gestioneze documentele strategice privind masurile pentru combaterea schimbarilor climatice, in ansamblul lor.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ofera fara rezerve intregul sprijin, prin intermediul specialistilor sai pe acest domeniu, generand politici publice in baza atributiilor legale. In legatura cu acest aspect, MADR solicita expertilor Curtii de Conturi mai multa rigoare in cunoasterea si intelegerea atributiilor institutiilor statului roman si nivelului de implicare a fiecaruia pe domeniul sau de competenta”, se arata intr-un comunicat al MADR remis vineri Stiri Agricole.

De asemenea, Romania are o strategie in ceea ce priveste dezvoltarea agriculturii, inclusiv pe domeniul auditat in Raportul Curtii de Conturi, cel al combaterii desertificarii si eroziunii solului, sustin reprezentantii MADR.

Potrivit sursei citate, documentul denumit „Planul National Strategic 2023-2027”, este avizat de Parlamentul Romaniei si acceptat de Comisia Europeana.

Acesta contine actiuni concrete si alocari financiare pe termen mediu si lung pentru dezvoltarea sustenabila a agriculturii romanesti, in concordanta cu politicile europene in domeniu, inclusiv in ceea ce priveste infiintarea perdelelor forestiere in vecinatatea terenurilor agricole, dezvoltarea infrastructurii secundare de irigatii, rotatia culturilor si utilizarea de soiuri si hibrizi cu rezistenta la schimbarile climatice, precum si alte investitii care contribuie la imbunatatirea calitatii solului, cresterea productivitatii si protejarea mediului inconjurator.

Totodata, Ministerul Agriculturii, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, desfasoara un amplu Program National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii, in baza unei strategii clare de crestere a suprafetei potential irigabile a Romaniei.

„Acest Program a fost adoptat de Parlamentul Romaniei in 2017 si actualizat in 2022 pe componenta de irigatii, desecare si drenaj si prevede alocarea a 1.5 miliarde de euro pana in anul 2027 pentru investitii in sistemele de irigatii.

In baza acestui Program, in urma investitiilor realizate deja, in prezent, suprafata irigabila a Romaniei a ajuns la aproximativ 2 milioane de hectare, fermierii romani beneficiaza de apa gratuita pe 2.600 km de canale de irigatii, fapt ce contribuie la un randament superior al culturilor, date disponibile de altfel si in rapoartele INS si Eurostat cu privire la evolutia productiei de cereale a Romaniei”, mai spun reprezentantii MADR .

Nu in ultimul rand, Romania are si o strategie aplicabila in domeniul combaterii fenomenelor meteo extreme si de stimulare a cresterii precipitatiilor, in baza Programului de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor, adoptat in anul 2010.

In baza investitiilor realizate prin acest Program, suprafata totala protejata a Romaniei este in prezent de 2,5 milioane hectare, prin intermediul a 99 de puncte de lansare de rachete antigrindina.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale precizeaza ca toate aceste date au fost puse la dispozitia functionarilor Curtii de Conturi in procedura de audit si isi manifesta in continuare disponibilitatea furnizarii tuturor informatiilor necesare pentru clarificarea aspectelor sesizate si implementarea masurilor adecvate.

Curtea de Conturi a Romaniei a adresat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) o serie de recomandari privind instituirea masurilor necesare pentru prevenirea si combaterea efectelor schimbarilor climatice in agricultura, avand in vedere ca performanta activitatii in acest domeniu a fost afectata de unele deficiente, vulnerabilitati si puncte slabe.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE