Graul s-a scumpit dupa ce Rusia a atacat porturile din Odesa

Facebook
Twitter

Pretul la grau a crescut dupa ce Rusia a atacat infrastructura portuara din Odesa. Atacurile au dus la avarierea unui terminal de marfa si au crescut ingrijorarile cu privire la livrarile de cereale prin Marea Neagra, noteaza Bloomberg.

La Bursa de la Chicago, cotatia graului a crescut cu 2,5%, pana la 7,3825 dolari per bushel. Pretul graului este extrem de sensibil la stirile referitoare la atacuri rusesti asupra porturilor ucrainene datorita importantei globale a livrarilor de grau din regiunea Marii Negre.

Saptamana trecuta, Rusia s-a retras dintr-un acord care permitea Ucrainei sa exporte cereale via porturile sale la Marea Neagra si intre timp a atacat infrastructura portuara din regiunea Odesa precum si porturile ucrainene de la Dunare.

Citeste si: Ministrul Agriculturii cere derogari pentru rotatia culturilor si asigurarea zonelor neproductive

„Numai in ultimele noua zile, ca rezultat al atacurilor rusesti, 26 de infrastructuri portuare si cinci nave civile au fost avariate sau partial distruse”, a informat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, intr-o postare pe Facebook.

Totusi, perspectivele referitoare la livrari consistente de cereale din emisfera nordica in vara acestui an au limitat cresterile inregistrate de preturile mondiale.

Rusia ar putea livra pana la 60 de milioane de tone de cereale in noul sezon agricol, a declarat recent presedintele Uniunii cultivatorilor rusi de cereale, Arkady Zlochevsky, care vorbeste de o a doua recolta record a Rusiei.

Cel mai recent atac asupra portului Odesa vine intr-un moment in care presedintele Rusiei, Vladimir Putin, prezideaza joi prima zi a summitului Rusia-Africa, care reuneste aproximativ 50 de delegatii africane la Sankt Petersburg.

Desi graul rusesc de-abia a reusit sa ajunga in Africa de la inceputul razboiului in februarie 2022, Putin sustine ca Rusia poate garanta o aprovizionare stabila cu cereale fara sa fie nevoie de Ucraina.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE