Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a propus prelungirea derogarii pentru toti fermierii, privind rotatia culturilor agricole si asigurarea zonelor neproductive.
Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii, propunerea Romaniei s-a bucurat de sustinerea mai multor state membre, avand in vedere prelungirea razboiului din Ucraina, precum si faptul ca impactul de mediu al acestor derogari este unul minim.
Comisia Europeana urmeaza sa analizeze propunerea tarii noastre in vederea aprobarii acesteia.
Citeste si: 4 provocari majore pentru cultivatorii de orz – ce solutii ai la indemana pentru un randament bun
In ceea ce priveste subiectul legat de utilizarea pesticidelor, Florin-Ionut Barbu a afirmat ca Romania este unul dintre statele membre care utilizeaza una dintre cele mai mici cantitati de substanta activa la hectar in comparatie cu media europeana (0,57 kg substanta activa/ha, fata de 2,6 kg/ha).
„Reducerea acestei cantitati in termeni de procente, aplicata unitar fara a tine cont de particularitatile fiecarui stat membru in parte, ridica serioase semne de intrebare, atat cu privire la viabilitatea fermelor si competitivitatea fermierilor, cat si asupra asigurarii securitatii alimentare a intregii Uniuni Europene. Sunt motive suficiente si usor de inteles pentru care nu putem fi de acord cu tintele obligatorii stabilite la nivel national”, a spus ministrul Agriculturii.
El a solicitat ca documentul sa fie analizat in profunzime la nivel tehnic pentru a evita ca productia europeana si securitatea alimentara a UE sa fie grav afectate.
In marja Consiliului AgriFish, ministrul roman al Agriculturii a avut, alaturi de omologii din Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia, o intrevedere cu comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Janusz Wojciechowski, pentru a sustine prelungirea masurilor preventive ale UE asupra importurilor de grau, porumb, rapita si seminte de floarea soarelui originare din Ucraina pana la sfarsitul anului.
Saptamana trecuta, la Varsovia, ministrul Florin-Ionut Barbu a participat la intalnirea cu ministrii Agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria si Slovacia, unde cei cinci oficiali au semnat o declaratie comuna privind necesitatea prelungirii masurilor preventive ale UE asupra importurilor de grau, porumb, rapita si seminte de floarea soarelui originare din Ucraina. De asemenea, prin aceasta declaratie, ministrii au propus ca lista produselor care fac obiectul masurilor preventive sa ramana deschisa pentru a permite ca utilizarea acestora sa raspunda eficient la probleme similare din alte sectoare decat cerealele si semintele oleaginoase.