Cultivarea orzului este o activitate agricola de mare importanta, deoacere orzul poate fi folosit atat in industria alimentara, cat si in zootehnie. Cu toate acestea, fermierii se pot confrunta cu numeroase provocari. Din fericire, exista solutii la indemana pentru obtinerea unui randament bun si a unei recolte sanatoase.
In acest articol, vei afla patru provocari majore pe care le intampina fermierii in cultivarea orzului si solutiile disponibile.
1. Soiul si terenul potrivit – cum le alegi
Una dintre provocarile majore cu care se confrunta cultivatorii de orz este alegerea soiului si a terenului potrivit pentru dezvoltarea optima a plantei. Este important sa alegi un soi de orz care sa se adapteze conditiilor locale.
Orzul (Hordeum vulgare) este o cereala cu patru convarietati cunoscute, dintre care doua se regasesc in tara noastra:
- convarietatea hexastichum Alef. – cunoscuta sub numele de orz comun;
- convarietatea distichum Alef. – cunoscuta sub numele de orzoaica.
Orzul comun se cultiva in climate uscate sau aspre, iar orzoaica (orzul pentru bere), in regiuni racoroase si umede. Terenurile potrivite sunt cele plane sau usor ondulate, cu sol de tip cernoziom sau aluvionar.
2. Particularitatile orzului – care sunt importante
Orzul, in comparatie cu alte cereale, are puterea de strabatere a solului mai redusa, de aceea nu ar trebui semanat prea adanc. Indicata este o adancime de cel mult 4-5 centimetri, deoarece, in caz contrar, semanat la o adancime de 6-7 centimetri, orzul poate prezenta dificultati la rasarire.
Spre deosebire de alte cereale, cum ar fi graul sau secara, orzul are un proces de infratire mai eficient. In plus, orzul de toamna are un proces de infratire mai bun decat cel de primavara. Pentru orzoaica, se recomanda o infratire mai slaba, pentru a mentine uniformitatea boabelor si a plantelor.
Comparativ cu graul, orzul are urmatoarele particularitati:
- este mai rezistent la temperaturi ridicate;
- este mai pretentios privind conditiile solului;
- are o perioada mai scurta de vegetatie;
- are un sistem radicular cu o capacitate mai mica de absorbtie;
- este mai putin rezistent la conditiile de iarna (orzul de toamna).
3. Caderea si frangerea plantelor
Caderea plantelor poate determina scaderi semnificative de productie, chiar de pana la 40%, iar in situatiile grave poate afecta intreaga recolta. Cu toate acestea, exista o solutie pentru prevenirea acestui fenomen: utilizarea regulatorilor de crestere, precum Medax® Top.
Pe langa utilizarea regulatorilor de crestere, fertilizarea corecta are un rol esential in prevenirea caderii si frangerii plantelor de orz. Este necesara asigurarea unui aport adecvat de nutrienti esentiali, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul, deoarece acestia contribuie la cresterea sanatoasa a plantelor si la dezvoltarea unor tulpini puternice.
4. Aplicarea masurilor fitosanitare
Buruienile si bolile pot afecta semnificativ recolta de orz si pot reduce randamentul. Pentru acestea, poti aplica fungicid Revystar Flex, dar si Biathlon® 4D.
Biathlon® 4D este un erbicid cu o actiune dubla, care combate un spectru larg de buruieni cu frunza lata si este independent fata de conditiile meteo.
Pentru combaterea bolilor, pachetul XR STAR este solutia ideala. Acesta se aplica in doua faze:
- În prima faza a tratamentului se aplică pachetul fungicid Revystar® Flex.
- În a doua faza a tratamentului se aplică fungicidul Priaxor® EC.
Acest pachet ofera fermierilor protectia dorita impotriva bolilor la culturile de orz, dar si la alte culturi de cereale. Are un efect curativ si o buna selectivitate, indiferent de conditiile meteorologice, si ofera protectie pe termen lung.
Pe langa aceste masuri de prevenire, lucrarile agrofitotehnice si rotatia culturilor sunt la fel de importante. Lucrarile de ingrijirea culturii de orz includ masuri pentru preintampinarea baltirii apei si tavalugitul.
In concluzie, cultivarea orzului vine cu provocari specifice, dar exista solutii la indemana pentru obtinerea unui randament bun. Prin implementarea solutiilor pentru cele patru probleme mentionate mai sus, fermierii isi pot asigura o recolta de orz sanatoasa.
Sursa foto: Shutterstock