Mai multe scheme de sprijin lansate astazi de ministerul Agriculturii. Iata cine poate beneficia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

MADR va deschide, incepand cu data de 11 mai 2020, sesiuni de primire a proiectelor,  prin care se sprijina investitii pentru prevenirea si combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) in Romania, respectiv Masura 5 – Refacerea potentialului de productie agricola afectat de dezastre naturale si de evenimente catastrofale si instituirea unor masuri de prevenire corespunzatoare.

Sesiunea se va desfasura in intervalul: 11 mai, ora 9.00 – 31 iulie 2020, ora 16.00.

„In conjunctura dificila in care ne aflam, suntem alaturi de agricultori si continuam masurile de sustinere deja anuntate, prin noi scheme de sprijin pe care le-am gandit si le instrumentam in beneficiul fermierilor si al producatorilor din sectorul agroalimentar”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Care este valoarea sprijinului

In cadrul sesiunii ce urmeaza a se deschide pe data de 11 mai 2020, suma disponibila pentru selectia proiectelor va fi de 16.717.235 Euro, depunerea urmand a se face la nivel national, defalcata dupa cum urmeaza:

sM 5.1 – Sprijin pentru investitiile in masuri preventive destinate sa reduca efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile si ale evenimentelor catastrofale probabile – beneficiari publici – 4.750.000 Euro,(defalcata astfel):

  • instalatii dezinfectie: 2.310.000 Euro
  • autoutilitare probe si dotare laboratoare: 1.700.000 Euro
  • camere frigorifice: 740.000 Euro

sM 5.1 – Sprijin pentru investitiile in masuri preventive destinate sa reduca efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile si ale evenimentelor catastrofale probabile – beneficiari privati – 8.289.804 Euro;

sM 5.2 – Sprijin pentru investitii privind refacerea terenurilor agricole si a potentialului de productie afectate de dezastre naturale, de conditii de mediu adverse si de evenimente catastrofale – 3.677.431 Euro.

In ceea ce priveste sM 5.1 ce se adreseaza beneficiarilor publici facem precizarea ca intre investitiile eligibile se numara instalatiile de dezinfectie si dezinsectie, autoutilitarele pentru transportul probelor, dotarea laboratoarelor, achizitionarea de camere frigorifice etc.

Plafonul maxim pentru submasura 5.1

Plafonul maxim al acestei submasuri este de 100.000 euro/proiect, pentru echipamentele si instrumentarul de determinare si diagnostic, mijloace specializate de transport a probelor, respectiv 20.000 euro/proiect, in cazul camerelor frigorifice, iar pentru pentru investitii in instalatii de dezinfectie si dezinsectie este prevazuta o valoare de 30.000 euro/proiect. Pentru aceasta categorie, rata sprijinului public nerambursabil este de 80% din totalul cheltuielilor eligibile, iar in cazul in care sunt indeplinite cumulativ doua conditii –

a)Exista o legatura intre investitie si potentialul de productie si

b)Autoritatea publica actioneaza in numele diferitilor fermieri si se demonstreaza caracterul colectiv al investitiei, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile.

Investitiile eligibile

In cazul beneficiarilor privati ai acestei submasuri, respectiv fermieri sau grupuri de fermieri, sunt eligibile investitiile in instalatii de dezinfectie si dezinsectie, achizitia de echipamente pentru asigurarea biosecuritatii si a infrastructurii sanitare, constructia de garduri de protectie, racordarea la utilitati.

Fiecare proiect poate beneficia de maximum 250.000 de euro. Mentionam ca rata sprijinului public nerambursabil pentru fermierii constituiti in forme asociative este de 100%, iar pentru fermierii individuali sprijinul este de 80% din totalul cheltuielilor eligibile.

Sprijinul acordat prin aceasta sub-masura urmareste cresterea capacitatii de prevenire a aparitiei epizootiilor si combaterea acestora, precum si reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse si catastrofale asupra potentialului de productie agricola, ca urmare a raspandirii Pestei Porcine Africane in Romania.

Cine poate beneficia de submasura 5.2

In privinta submasurii 5.2, beneficiarii pot fi fermieri persoane fizice, cooperative agricole si grupuri de producatori. Fondurile acordate prin aceasta submasura vor contribui la refacerea potentialului de productie afectat de PPA, fiind finantate achizitiile de animale de reproductie, atat pentru repopularea si refacerea efectivelor de suine, cat si pentru reprofilarea exploatatiei cu alte specii de animale.

De asemenea, pot fi eligibile si costurile cu extinderea si modernizarea in scopul adaptarii adaposturilor de animale. Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% si nu va depasi o valoare de 200.000 euro/proiect.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE