Ministerul Agriculturii: sprijin pentru crescatorii de porci. Iata cum poate fi obtinut

Facebook
Twitter

Crescatorii de porcine vor primi un sprijin de la stat, in contextul pierderilor generate de pandemia de COVID-19. Iata care sunt conditiile impuse pentru acordarea sprijinului si care este valoarea ajutorului:

In sedinta de Guvern din 27 august 2020 a fost adoptata o Ordonanta de Urgenta privind aprobarea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul suin in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, in perioada cuprinsa intre 01 martie – 01 iulie 2020, avand ca scop compensarea pierderilor.

Ajutorul de stat se acorda pe capacitatea de productie detinuta de beneficiar, echivalent UVM, functie de categoriile de suine, respectiv, suine la ingrasat si animale de reproductie.

Valoarea totala ce poate fi acordata pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu poate depasi echivalentul in lei a 100.000 euro.

Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent in lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproductie (scroafe si scrofite).

Valoarea totala  a schemei de ajutor este de 119.560 mii lei.

Beneficiarii acestei masuri de sprijin sunt crescatorii care detin animale din specia suine, respectiv, intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice autorizate, dupa caz, precum si persoanele juridice care desfasoara activitate de ingrasare si/sau reproductie a suinelor.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa detina exploatatie cu cod ANSVSA inregistrata/autorizata sanitar veterinar;

b) sa desfasoare activitate de ingrasare si/sau reproductie a suinelor in semestrul I al anului 2020, cu exceptia celor care detin exploatatii aflate in imposibilitate de populare din cauza masurilor de restrictie sanitare veterinare generate de evolutia pestei porcine africane;

c) sa nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile in baza Comunicarii Comisiei Europene;

d) sa nu se afle in dificultate, (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) potrivit evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului la data de 31.12.2019.

Precizam ca fermierii au la dispozitie 20 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentatiei. De asemenea, banii vor fi virati in conturile acestora pana la data de 31 Decembrie 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE