Adrian Oros: despagubiri cuprinse intre 500 si 2.500 de euro, pentru crescatorii de oi. Cum vor fi acordati banii

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre despagubirile ce urmeaza a fi acordate crescatorilor de ovine, afectati de pandemie si a precizat ca acest sector beneficiaza de un sprijin in valoare de 40 de milioane de euro.

„Am gasit aceasta modalitate prin care vom aloca 40 de milioane de euro, fac o paranteza, schema de anul trecut a fost de 16 milioane de lei, noi vom aloca 40 de milioane de euro pentru a compensa pierderile datorita evolutiei pandemiei. Oieri stiu, la fel cum stim si noi, ca anul acesta pretul de achizitie la carnea de miel a fost aproape dublu fata de anul trecut. Asa a fost piata anul acesta. Sigur ca sunt si pierderi datorate faptului ca seceta din multe zone din tara s-a rasfrant asupra cantitatii de furaje, asupra pasunilor si au pierderi si din aceasta cauza, pentru ca furajele sunt mai scumpe. Atunci oierii in acest an vor primi sume mai consistente decat au primit anul trecut”, a spus Adrian Oros.

Cati bani va primi fiecare crescator de oi

Potrivit ministrului, banii vor fi impartiti in felul urmator: pentru o ferma cu 50-100 de oi, va fi alocata suma de 500 de euro, pentru cele cu 101 -200 de oi, suma de 800 de euro, cele de la 201 la 300 de oi, vor primi 1.300 de euro, cele de la  301 la 400 de ori, 1.700 de euro, cele de la  401 la 500 vor primi 2.100 de euro, iar fermele cu peste 500 de capete vor primi 2.500 de euro.

„Acestea sunt sumele pe care le-am alocat dupa consultarea liderilor Asociatiei Oierilor. Banii acestia vor intra in conturile fermierilor cat mai repede”, a mai adaugat Adrian Oros.

Ministrul a mai explicat ca pentru incasarea acestui sprijin nu vor mai fi necesare documente justificative, intrucat evaluarea  a fost facuta pe intreg sectorul. Banii vor fi alocati fermierilor prin intermediul APIA, iar potrivit sefului MADR, se vor face eforturi pentru ca toate sumele sa fie primite de crescatori pana la sfarsitul acestui an.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE