Ministerul Agriculturii apeleaza la o noua alocare financiara pentru sprijinirea fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Oros, se ia in calcul folosirea fondurilor aferente stocarii private pentru lapte, carne si produse lactate, desi suma ce a fost alocata de Comisia Europeana este una „destul de mica”, de numai 931.000 de euro, iar cei care vor sa acceseze sprijinul au de indeplinit patru conditii.

„Acum doua saptamani, Comisia Europeana ne-a comunicat ca acolo unde este posibil se poate finanta stocarea privata, la produse lactate: unt, lapte praf si diferite branzeturi, cascaval sau la carne. Noi am fost foarte bucurosi de aceasta modalitate de a ajuta cumva atat procesatorii, dar si fermierii indirect, dar sigur suma alocata Romaniei a fost si este de 931.000 de euro, o suma in opinia noastra destul de mica. Sigur ca fermierii si procesatorii cunosc aceasta masura, cunosc comunicarea Comisiei si vreau sa le transmit ca ne gandim sa utilizam si aceasta suma, chiar daca este mica, si sa gasim o modalitate pentru a compensa stocarea privata”, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, intr-un briefing de presa.

Motivul pentru care a fost alocat acest sprijin

Potrivit ministrului, in perioada imediat urmatoare va incepe o evaluare a procesatorilor si a operatorilor privati care detin capacitatati de stocare, astfel incat, acestia sa poata veni atat in sprijinul procesatorilor care au dificultati cu stocurile, dar si al fermierilor.

„Va trebui sa evaluam acei procesatori care au capacitate de stocare, sa analizam foarte bine toate datele pe care le putem obtine atat prin DSV-uri si Directiile Agricole Judetene privind raportarile de prim-cumparator la lapte, de asemenea Observatorul Laptelui, astfel incat, daca vom lua aceasta decizie de stocare privata, sa venim atat in sprijinul procesatorilor care au probleme cu stocurile, dar, in acelasi rand, indirect, colaboratorilor lor principali, si anume fermierii. Sunt convins ca dupa trecerea acestei crize vom avea nevoie in continuare de productii de lapte si de fermieri. De aceea, nu as vrea ca in aceasta perioada grea presiunea sa fie doar asupra fermierilor care produc lapte si procesatorii sa ofere un pret pe kilogramul de lapte foarte scazut, astfel incat unii dintre fermieri sa nu reziste pe piata si sa renunte. Ar fi foarte grav acest lucru, pentru ca, in opinia noastra, incepand din august – septembrie, vor fi necesare cantitati mari de lapte si vom avea nevoie de acesti fermieri si de animalele lor pe care le au acum in productie”, a explicat seful MADR.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca procesatorii care isi doresc sa beneficieze

Conform sefului MADR, in cazul in care acest program va fi pus in aplicare, procesatorii vor trebui sa indeplineasca patru conditii pentru a putea beneficia de sprijin.

„Avem patru conditii pe care le vom impune beneficiarilor, sigur, vor trebui sa fie si cei care au aceasta capacitate de stocare. In primul rand sa se respecte contractele incheiate cu fermieri, apoi toti procesatorii care vor accesa aceasta forma de sprijin trebuie sa fie la zi cu plata laptelui catre fermieri. De asemenea, produsele stocate care se vor lua in calcul trebuie sa contina suta la suta lapte materie prima din Romania si, iarasi, foarte important, produsele stocate privat, care se vor lua in calcul pentru acordarea sprijinului, trebuie sa contina suta la suta lapte si nu inlocuitori”, precizeaza ministrul Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE