MADR promite fabrici de cârnați, dar nu stimulează accesarea fondurilor europene

Facebook
Twitter

Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție fonduri pentru înființarea unor centre de procesare, dar fermierii nu s-au înghesuit să le acceseze.

Agricultura este unul dintre domeniile în care ritmul de accesare a fondurilor europene a fost alert. Însă s-au făcut investiții multe pe zona de producție a materiilor prime și mai puțin în ceea ce privește procsearea. Așa se face că exportăm masiv materii prime ca grâu și semințe de rapiță, în loc să vinde la export făină, ulei sau carne și preparate din carne, care sunt mai scumpe decât cerealele vândute ca atare.

Printre prioritățile noului Program de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, enunțate de ministrul Agriculturii Daniel Constantin, se numără restructurarea fermelor, în special a celor mici şi mijlocii în ferme orientate către piaţă, reînnoirea generaţiilor în exploataţiile agricole, modernizarea continuă a sectorului de procesare; dezvoltarea infrastructurii de bază şi a serviciilor în zonele rurale și crearea de locuri de muncă în mediul rural. Numai că, spun producătorii, autoritățile nu au găsit încă metoda cea mai bună pentru a-i stimula să acceseze banii disponibili pentru procesare.

„Fermierii nu au fost încurajați și sprijiniți să ia bani pentru procesare. Râd ungurii de noi: le-am vândut grâu în vară cu 140 de euro tona și acum importăm făină de câteva ori mai scumpă”, sintetizează situația vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), Daniel Ciobanu.

Astăzi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin a participat la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic pe tematica agricultură şi dezvoltare rurală, care a avut loc la Chișinău și la care au luat parte responsabilii pentru agricultură din statele membre ale UE, Republica Armenia, Republica Belarus, Georgia, Republica Moldova și reprezentanți ai Comisiei Europene. În cuvântul său, ministrul Daniel Constantin a subliniat prioritățile PNDR 2014-2020. Printre acestea, și faptul că atenuarea efectelor schimbărilor climatice constituie una dintre preocupările permanente ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Numai că, PNDR 2014-2020 nu conține încă alocări clare, iar fermierii nu știu ce înseamnă înverzire, adică modul și în ce condiții vor fi repartizați banii pentru măsurile de agromediu.

„Ce înseamnă înverzirea? Încă nu știu, deși 30% din fondurile alocate prin PNDR 2014-2020 vor fi plăți de agromediu, adică aproximativ 1,4 miliarde de euro. Ar trebui ca 5% din suprafața exploatată să rămână pârloagă, ceea ce pentru o fermă mare este enorm. Nu știm dacă un fermier care pune o perdea forestieră va lua o sumă, iar altul care lasă locul pârloagă va lua altă sumă. Dacă lăsăm pârloagă suprafețe atât de mari, se va dezvolta vegetația dăunătoare și ne va da bătăi de cap și în zonele cultivate”, a declarat Constantin Bazon, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR).

În luna februarie 2014, Ministerul Agriculturii va trimite un draft al PNDR 2014-2020 Comisiei Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE