MADR: prima cooperativa agricola care a obtinut dreptul de utilizare a termenului „produs montan”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cooperativa Agricola de Gradul I Grupul de Producatori Singeorz Bai, din judetul Bistrita Nasaud, este prima cooperativa din zona montana care a obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan” pentru urmatoarele 6 produse: „Cascaval”, „Telemea”, „Smantana”, „Urda”, „Cas din lapte de vaca” si „Branza framantata de Singeorz Bai”.

Acestea sunt inscrise in Registrul national al produselor montane la nr. 204-209, in urma Deciziei nr. 59/09.09.2019 eliberata in baza Ordinului 52/2017, cu modificarile ulterioare.

Unitatea si-a inceput activitatea de productie in data de 1 aprilie 2019, iar pe cea de vanzare, in data de 1 mai 2019. Activitatea cooperativei se bazeaza pe prelucrarea laptelui crud de vaca, pasteurizare, obtinere smantana, cas si branzeturi cu pasta oparita. Materia prima provine de la gospodariile din localitate, capacitatea maxima fiind de 3.000 l lapte/zi.

Produsele ce ies de pe rafturile fabricii si sunt comercializate in magazinul propriu au prins gustul cel dintai al pajistilor din Muntii Rodnei, inspirate de aromele aerului proaspat, cu retete de obtinere a branzeturilor pastrate inca din cele mai vechi timpuri si care reprezinta pilonul principal in a obtine produse din lapte cu acelasi gust ca acum sute de ani.

Denumirea de “produs montan” este stabilita ca mentiune de calitate facultativa şi este atribuita produselor destinate consumului uman, in cazul carora:

  • materiile prime, dar si furajele pentru animalele de ferma provin in principal din zone montane;
  • in cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, in zone montane.

INFORMATII SUPLIMENTARE

CE PRODUSE POT OBTINE DREPTUL DE UTILIZARE A MENTIUNII DE CALITATE FACULTATIVE „PRODUS MONTAN”?

Produse de origine animala

(1) Produse obtinute de la animale din zone montane si care sunt prelucrate in aceste zone.

(2) Produse obtinute din animale crescute cel putin in ultimele doua treimi ale vietii lor in zone montane, daca produsele sunt prelucrate in aceste zone.

(3) Produse obtinute din animale transhumante, crescute cel putin o patrime din viata in transhumanta si care au pascut pe pasuni din zone montane

Produse apicole, daca albinele au colectat nectarul si polenul doar in zone montane.

Produse de origine vegetala, doar daca plantele sunt cultivate in zone montane.

Operatiuni de prelucrare in afara zonelor montane

Sacrificarea animalelor, transarea si dezosarea carcaselor pot avea loc in afara zonelor montane, cu conditia ca distanta fata de zona montana in cauza sa nu depaseasca 30 km.

La aceasta data avem inregistrate 234 de produse montane, ce provin de la 55 de producatori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE