MADR, noutati despre programele de sustinere a fermierilor romani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Luni, 24 iunie 2019, a fost convocata de catre ministrul Petre DAEA o videoconferinta cu directorii structurilor judetene din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, precum si cu conducerea Directiilor Agricole Judetene (DAJ).

Alaturi de ministrul Petre DAEA s-au aflat secretarii de stat Daniel Dumitru BOTANOIU si Daniel Eugeniu CRUNTEANU, subsecretarul de stat Maricel Floricel DIMA, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Adrian PINTEA, precum si directori si experti din cadrul APIA si MADR.

Ministrul Petre Daea a atras atentia asupra impactului pe care ajutoarele de minimis il au asupra fermierilor, acestea fiind derulate prin programele de sustinere a produsului tomate in spatii protejate, sustinerea productiei de usturoi si sustinerea crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii.

Astfel, ministrul a subliniat ca platile catre beneficiarii programului de tomate trebuie sa fie facute imediat ce banii intra in conturile directiilor agricole. De asemenea, ministrul a afirmat ca fermierii trebuie sa primeasca informatii utile care sa le usureze munca. Un exemplu in acest sens este eliberarea adeverintelor pentru beneficiarii schemelor de plata, incepand cu data de 24 iunie 2019, pentru cei care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente, de la institutiile bancare si non-bancare care au incheiat conventii cu APIA.

Tot in cadrul videoconferintei, ministrul a reamintit directorilor structurilor judetene din cadrul APIA ca este foarte importat sa se respecte etapele prevazute in Ordinul MADR 69/2019, referindu-se la faptul ca pana la data de 1 iulie a.c. trebuie sa fie efectuat controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plata, esantionarea acestora pentru controlul la fata locului, precum si transmiterea esantioanelor. Ulterior, intre 2 iulie – 1 octombrie 2019 se va efectua controlul la fata locului pentru cererile unice de plata esantionate in acest scop, iar controlul aferent al unor obligatii/cerinte specifice, in iarna sau in primavara anului urmator.

De asemenea, a fost prezentata lista liceelor agricole pe care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale le va coordona si finanta incepand cu anul scolar 2019-2020, in asa fel incat directorii Directiilor agricole judetene sa ia legatura cu conducerea acestora in vederea unei prime analize privind masurile ce se impun.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE