AFIR se implica in lupta cu grindina. Fonduri europene de 11 milioane de euro pot fi accesate de fermieri

Facebook
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a acordat finantare pentru cumpararea si amplasarea de plase antigrindina, in 383 de hectare de exploatatii pomicole, iar valoarea totala a investitiei se apropie de 11 milioane de euro, noteaza Agerpres.

AFIR a incheiat contracte de finantare cu 412 pomicultori in valoare de 204 milioane de euro prin submasura 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole”. Dintre acestia, 85 au prevazut prin proiect achizitionarea de plase antigrindina.

„Rezultatul schimbarilor climatice, dar si cererea pe piata romaneasca a produselor de calitate la preturi accesibile, au creat necesitatea utilizarii tehnologiilor de ultima generatie si in sectorul pomicol. Printre acestea pot fi incluse si plasele antigrindina utilizate in zonele cu risc sporit de producere a unor fenomene nefavorabile. Astfel, prin PNDR 2020, au fost prevazute fonduri inclusiv pentru tehnologizarea exploatatiilor pomicole, menite sa protejeze livezile si culturile de arbusti (…) Pentru acest sector vom deschide o noua sesiune pentru procesarea produselor pomicole prin submasura 4.2a, in a doua jumatate a acestui an”, a precizat Adrian Chesnoiu AFIR.

81 de solicitari de finantare pentru investitii in plase antigrindina

In plus fata de proiectele contractate deja, AFIR a primit in sesiunea anuala 2019, in cele doua etape lunare (februarie si martie), 81 de solicitari de finantare pentru proiecte de investitii in exploatatii pomicole ce includ plase antigrindina, in valoare totala de 7,72 milioane de euro.

La acest moment, solicitarile se afla in etapa de evaluare si selectie, iar in cazul in care vor fi finantate, suprafata exploatatiilor pomicole acoperita va depasi 378 de hectare.

Peste 40 de cereri, cele mai multe pentru aceasta linie de finantare au fost depuse in regiunea Nord-Vest si au o valoare totala de peste 3,5 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE