MADR, informatii despre programul de sprijin pentru tomate

Facebook
Twitter

In urma aparitiei unor stiri difuzate in spatiul public, referitoare la situatia fermierilor din judetul Dolj, care ar fi fost nevoiti sa arunce tone de rosii, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari:

In aceasta situatie se afla doi fermieri, unul dintre ei depunand la Directia Agricola Judeteana un decont pentru o cantitate de 2080 kg de rosi, iar cel de-al doilea a depus decont pentru 2200 kg. Din documentele prezentate de acestia a reiesit ca au mai valorificat alte 2400 kg, respectiv 2300 kg, realizand astfel un total de aproximativ 5 tone fiecare. La o asemenea cantitate de rosii exista si pierderi prin putrezire, fie pe planta, fie in procesul de recoltare, transport sau valorificare. Aceste pierderi sunt inerente, in cazul de fata, la cei doi producatori agricoli care au valorificat cca. 5 tone de tomate, pierderile semnalate intra in procentul de pierderi tehnologice.

Reflectarea in mass-media a acestui caz izolat a indus in mod eronat ideea ca o mare parte din legumicultorii din sudul tarii s-ar confrunta cu astfel de probleme, fapt ce contravine situatiei reale.

Este adevarat ca, acum pe piata, este un exces de produse, in mod firesc, datorita productiilor realizate de catre cei peste 12 000 de fermieri care s-au inscris in programul de sprijin pentru tomate, din care peste 5500 au livrat minim 2000 de kg si au fost deja platiti, in conformitate cu prevederile legale. In judetul Dolj s-au inscris 1700 de cultivatori de legume. Pana la aceasta data, 160 dintre acestia au fost platiti cu suma de 480.000 euro. Platile sunt in continua desfasurare, urmand ca si restul fermierilor, pe masura ce depun documentele justificative la Directia Agricola, sa primeasca banii cuveniti.

Intalnire intre producatori si ministrul agriculturii

Valorificarea in intregime a productiei este o preocupare permanenta a ministrului Petre Daea, motiv pentru care in data de 13 iunie 2018, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a initiat o intalnire de lucru intre producatorii de legume si reprezentantii retailerilor.

Avand in vedere ca a inceput sezonul de valorificare a rosiilor si ca in toate judetele din Romania exista cantitati suficiente de tomate cultivate in spatii protejate, au fost adusi la aceeasi masa reprezentantii marilor retele comerciale si producatorii autohtoni de legume:  “V-am invitat la aceasta intalnire pentru ca ne dorim produse romanesti, de calitate, pe rafturile marilor magazine, la dispozitia consumatorilor”, a afirmat ministrul Petre Daea in deschiderea discutiilor.

Pe parcursul intalnirii, cei prezenti au facut schimb de date de contact in vederea stabilirii unor viitoare relatii comerciale. Potrivit fermierilor, in perioada urmatoare vor incepe sa fie livrate catre hypermarketuri rosiile romanesti din bazinele legumicole din judetele Giurgiu, Olt, Dolj, etc. Ministrul i-a indemnat pe marii retaileri sa incurajeze accesul producatorilor romani pe piata.

”Este pentru prima data in Romania cand, dupa foarte multi ani, pietele sunt pline de tomate romanesti iar supermarketurile, de asemenea. Scaderea pretului la consumator este un obiectiv urmarit indeaproape, fiind sustinut printr-o productie importanta. Sustinerea prin subventii a vizat acordarea de sprijin atat pentru fermieri, cat si pentru aprovizionarea cu tomate a pietelor la preturi rezonabile pentru consumatori. Nu excludem existenta unor nereguli atat in sistemul de aprovizionare, cat si in cel de comercializare al rosiilor, dar urmarim cu atentie intregul lant de productie si valorificare a produselor legumicole”, a declarat ministrul Petre Daea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE