padure de vanzare

MADR: fonduri europene pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite

Facebook
Twitter

Conform unui anunt publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), aproape 116 milioane de euro din fonduri europene sunt disponibile, in 2019, pentru impaduriri si infiintarea de perdele forestiere, valoarea maxima a sprijinului public pe un proiect fiind de 7 milioane de euro, noteaza Agerpres.

Pana la data de 28 iunie 2019 se va desfasura cea de a 3-a sesiune de depunere a cererilor de sprijin pentru schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurire’, aferenta submasurii 8.1 ‘Impaduriri si crearea de suprafete impadurite’, din cadrul PNDR 2014-2020.

Alocarea financiara a acestei sesiuni este de 115.995.314 euro

„Prin aceasta schema se acorda sprijin financiar pentru infiintarea de plantatii forestiere, respectiv realizarea de trupuri de padure si perdele forestiere de protectie, iar beneficiarii schemei pot fi detinatorii publici si privati de teren agricol si formele asociative ale acestora”, se arata in anunt.

Acest sprijin financiar va acoperi costurile standard pe hectar pentru impadurirea de terenuri agricole si neagricole, sub forma a doua prime.

Astfel, prima de infiintare a plantatiilor forestiere (Prima 1), care acopera inclusiv costurile de elaborare a proiectului tehnic de impadurire se acorda pentru toti beneficiarii schemei, iar prima anuala (Prima 2) se acorda in functie de categoria de beneficiar si de tipul de teren, pentru o perioada de 12 ani, in vederea acoperirii costurilor de intretinere si ingrijire a plantatiei forestiere si pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a impaduririi.

Valoarea sprijinului

Valoarea maxima a sprijinului public pentru o cerere de sprijin acordat in baza schemei mentionate este de 7 milioane de euro.

Conform anuntului, prima etapa in accesarea sprijinului este cea de identificare a terenurilor care urmeaza a fi impadurite. In acest sens, MADR invita potentialii beneficiari sa solicite eliberarea Notei de constatare la Centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

„Potentialii beneficiari trebuie sa aiba in vedere ca Proiectul tehnic de impadurire se depune la Garda Forestiera, in vederea avizarii, cu cel putin 10 zile inainte de incheierea perioadei de depunere a cererilor de sprijin la APIA. Versiunea aprobata a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite’ pentru aceasta sesiune, care detaliaza modul de accesare a sprijinului financiar, precum si documentele relevante pentru implementarea schemei de ajutor de stat sunt postate pe site-ul APIA”, se arata in anunt.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE