MADR: fonduri europene de 14,9 milioane de lei trebuie returnate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Oros, ANPA va trebui sa returneze catre UE o suma de 14,9 milioane de lei. Suma provine dintr-o finantare europeana, al carei scop era crearea unei burse de peste la Tulcea, noteaza Agerpres.

Conform oficialului, Comisia Europeana a fost cea care a notificat Ministerul Agriculturii cu privire la necesitatea restituirii fondurilor, ca urmare a neregulilor depistate in ceea ce priveste inregistrarea proiectului.

„Au facut la un moment dat, in 22 martie, au inaugurat bursa de peste. Practic, ce se dorea cu aceasta bursa de peste? Practic, sa se liciteze si sa comercializeze toata productia piscicola din Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii. Trebuiau sa aiba un sediu, un punct de colectare la Chilia, mijloace de transport si un sistem informatic. La auditul care a fost facut de Curtea de Conturi, nu de catre noi, s-a constat urmatoarele: singurele tranzactii care s-au facut au fost doua tranzactii in ziua inaugurarii. Totul a fost doar pentru acea zi a inaugurarii. Apoi, deficiente grave: punctul de colectare nefunctional, fara apa, fara nimic, navele de transport nu erau inregistrate si nu era obtinuta nicio autorizatie esentiala”, a declarat Adrian Oros.

Corpul de control, verificari la proiectul din Tulcea

“Cand auditul se va termina, pentru ca am trimis si noi Corpul de control, (…) sa vedem ce s-a intamplat, cine este vinovat pentru pierderea acestor sume si pentru aceste investitii facute, in opinia noastra, prost, sa vedem cum putem salva ideea. Ideea este generoasa, de a avea o bursa de peste si de a stimula productia de peste care este in Romania, pentru ca noi deocamdata cumparam de afara cam 85% din consumul de peste”, a adaugat ministrul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE