MADR si ANSVSA, discutii despre utilizarea antibioticelor in exces la animale

Facebook
Twitter

Presedintele Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, dr. Robert Viorel Chioveanu, a participat, alaturi de dr. Adrian Oros, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, la evenimentul international “Rolul unei agende strategice comune de cercetare si inovare la nivel global pentru controlul rezistentei la agenti antimicrobieni”, organizat de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara Cantacuzino si JPIAMR – programul Uniunii Europene pentru combaterea rezistentei antimicrobiene.

Evenimentul, care a reunit cercetatori europeni in domeniul antibiorezistentei, medici umani si medici veterinari, vine pe fondul cresterii numarului de cazuri de persoane care dezvolta bacterii cu rezistenta la antibiotice.

In ceea ce priveste domeniul sanitar veterinar, presedintele ANSVSA a subliniat ca una dintre prioritatile mandatului sau este intarirea legislatiei privind circulatia medicamentelor de uz veterinar precum si promovarea utilizarii rezonabile si responsabile a antimicrobienelor la animale.

“Antibioticul de uz veterinar trebuie sa fie prescris si administrat doar de entitatea profesionala care prin lege este abilitata sa utilizeze si sa manipuleze aceste medicamente, si care trebuie sa fie garantul consumului de catre populatie a alimentelor sigure, respectiv medicul veterinar. ANSVSA se va implica activ prin modificarea legislatiei cu scopul de a limita la maximum riscul de aparitie a fenomenului de antibiorezistenta la oameni consecutiv consumului de alimente. Acesta va fi unul din principalele mele obiective la conducerea ANSVSA”, a declarat dr. Robert Viorel Chioveanu.

Potrivit datelor furnizate de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC, organismul Uniunii Europene care monitorizeaza fenomenul de antibiorezistenta in randul populatiei umane), Romania este pe locul 3 in Europa in ceea ce priveste consumul nejustificat de antibiotic de uz uman.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE