MADR, despre modalitatile prin care pot fi sustinuti micii producatori viticoli

Facebook
Twitter

In data de 5 august 2019, secretarul de stat Daniel Botanoiu a avut la sediul MADR o intalnire de lucru cu reprezentantii Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV). La intalnire au participat secretarul de stat Daniel Eugeniu Crunteanu, Claudiu Necsulescu, presedinte ONIV, directori si experti ai directiilor de specialitate din MADR si institutiile subordonate.

Principalele teme de discutie au vizat identificarea solutiilor pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene pe masurile finantate din Programul National de Sprijin al Romaniei, dar si pentru masura de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole.

Organizatia interprofesionala a prezentat propuneri de simplificare si operativitate in privinta masurii de reconversie/restructurare in vederea cresterii gradului de absorbtie a fondurilor anuale existente si al accesului micilor producatori viticoli la aceasta masura.

In cadrul discutiilor, reprezentantii ONIV au lansat propunerea de a se acorda in transe o suma forfetara pe unitatea de suprafata in baza unor devize cadru, elaborate si aprobate de institutiile cu competenta in domeniu, respectiv Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie, ASAS, Institutul de economie agrara. Totodata, s-au cautat solutii pentru facilitarea accesarii fondurilor europene destinate constructiilor vinicole.

Alte aspecte discutate au facut referire la simplificarea procedurilor, astfel incat actele normative nationale sa se incadreze in cadrul legislativ european, la noul „Carnet de viticultor” ce presupune introducerea suportului digital in campania 2020, dar si la „Declaratia de recolta” reprezentand fiscalizarea productiei prin stimularea autorizarii si inregistrarii, in special a micilor producatori.

Secretarul de stat Daniel Botanoiu i-a asigurat pe reprezentantii ONIV de intreg sprijinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind absorbtia de catre tara noastra a unui procent cat mai mare a fondurilor europene destinate sectorului vitivinicol.

Astfel, toate sugestiile si recomandarile facute de ONIV au fost preluate de conducerea MADR si pentru fiecare propunere s-au stabilit termene concrete de solutionare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE